Analistii estimeaza o crestere a numarului de restantieri la credite
Data publicarii: 08-12-2009 | Finante-BanciNumarul clientilor cu intarzieri la plata creditelor va creste in prima parte a anului viitor, spun analistii, chiar daca datele Bancii Nationale a Romaniei arata o usoara scadere a restantierilor in luna octombrie fata de septembrie.
Potrivit datelor BNR, numarul restantierilor pentru creditele mai mari de 20.000 de lei, inregistrate la Centrala Riscurilor Bancare, a scazut cu 0,8% in octombrie fata de luna precedenta, respectiv cu 1.820 de persoane, pana la 213.161 de debitori. Fata de sfarsitul anului trecut, numarul restantierilor a crescut in primele zece luni cu 53,4%. Specialistii consultati de Business Standard spun ca scaderea este una temporara, iar un avans al restantelor va fi inregistrat la inceputul lui 2010, mai ales in ceea ce priveste creditele contractate de companii. In baza de date a Centralei Riscurilor Bancare figurau, la finele lunii octombrie, 996.225 de restantieri.
"Perioada de deteriorare a portofoliilor nu s-a incheiat inca. Ne asteptam sa vedem un varf al restantelor la inceputul lui 2010, mai ales pe partea de persoane juridice. In ceea ce priveste persoanele fizice, este posibil ca un maxim sa fi fost atins deja, mai ales pentru creditele de consum", spune economistul-sef al UniCredit Tiriac Bank, Rozalia Pal. Restantele pentru creditele mai mari de 20.000 de lei au crescut cu 9,9% in octombrie fata de luna precedenta, in conditiile in care intarzierile la plata de peste 90 de zile au depasit patru miliarde de lei.
Fata de finele anului 2008, sumele restante inregistrate la CRB au crescut de mai mult de doua ori in primele zece luni ale acestui an. Intarzierile la plata de peste 90 de zile au crescut de aproape patru ori in acelasi interval, de la 1,113 miliarde de lei, la 31 decembrie 2008, pana la 4,094 miliarde de lei, la sfarsitul lunii octombrie.
"Restantele pentru imprumuturile contractate de persoanele fizice vor creste in urmatoarele luni, deoarece trebuie luat in calcul somajul, care nu si-a atins inca maximul. In ceea ce priveste scaderea din octombrie a restantelor, cred ca aceasta a venit mai mult din partea companiilor, pentru ca au fost anumite ramuri industriale ce au avut recent rezultate mai bune. Dar scaderea este una temporara si consider ca numarul restantierilor va creste in intervalul urmator", spune analistul Volksbank, Melania Hancila.
Restantele pentru creditele scoase in afara bilantului au crescut cu 6,4% in octombrie, pana la 1,136 miliarde de lei, de la 1,068 miliarde de lei, la sfarsitul lunii septembrie. Sumele restante sub 15 zile au scazut usor la finele lunii octombrie, la 348 milioane de lei, de la 452 milioane de lei in luna precedenta. Fata de sfarsitul anului trecut, intarzierile la plata de cel mult 15 zile au crescut cu 43,2%.
Integral in Business Standard
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii