China sustine ca va continua in 2010 politica monetara relaxata
Data publicarii: 07-12-2009 | InternationalAutoritatile din China au decis sa mentina anul viitor politica monetara relaxata si sa aiba o politica bugetara "activa", ca sa accelereze transformarea modelului de dezvoltare chinezesc, in conditiile pastrarii unei cresteri economice stabile, a relatat luni agentia China Noua, citata de AFP.
Astfel, sefii partidului si guvernului, reuniti de sambata pana luni in reuniunea anuala traditionala cu usile inchise, au convenit ca e necesara "transformarea modelului economic chinezesc, mentinand, in acelasi timp, o crestere economica stabila si relativ rapida".
La reuniunea prezidata de seful de stat si de partid comunist, Hu Jintao, accentul a fost pus pe "mentinerea stabilitatii si continuitatii politicilor macroeconomice, a unei politici monetare moderat relaxate si a unei politici fiscale active", a mai aratat agentia oficiala chineza.
Autoritatile au subliniat in ultima perioada ca revenirea este inca fragila si ca masurile de redresare vor continua.
Criza mondiala a determinat scaderea cererii externe pentru produsele fabricate in China, in conditiile in care exporturile sunt o componenta esentiala a economiei chineze. Guvernul a compensat aceasta scadere cu un plan anticriza, care a dus la cresterea investitiilor in capitaluri fixe. De asemenea, autoritatile au luat masuri fiscale in favoarea mai multor sectoare economice, precum cel auto, santierele navale si siderugia.
Economistii se tem ca nu cumva tocmai investitiile sa amplifice problemele de supraproductie si "bulele" din aceasta tara, ce ar putea deveni pe termen lung o amenintare pentru economia chineza, cu repercusiuni pe plan international.
Pentru a-si finanta planul de redresare de aproape 400 miliarde euro si cu durata de doi ani, China a relaxat controlul creditelor, stimuland bancile sa imprumute masiv. Acest fapt a creat ingrijorari legate de aparitia unor bule imobiliare sau bursiere ori de crestere a creantelor cu probleme ale institutiilor financiare.
Beijingul incearca de mai multi ani sa isi reechilibreze modelul de crestere, astfel incat sa se adreseze mai degraba cererii interne, dar aceasta nu reprezinta deocamdata decat 37% din produsul intern brut (PIB), fata de 55%-57% in India, Germania, Japonia sau Coreea de Sud.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă