Netbookurile s-au ieftinit cu 30%, dar se promoveaza modelele scumpe
Data publicarii: 07-12-2009 | IT&CDaca in momentul lansarii pe piata locala a primului model comercial de netbook (laptopuri mini, ieftine), respectiv Asus Eee PC 701, pretul era de aproape 1.200 de lei, micile laptopuri se vand anul acesta de la 800-850 de lei, o ieftinire de 30%, dar atat producatorii, cat si magazinele promoveaza agresiv modelele mai scumpe, care ofera marje de profit mai bune.
In prezent, netbookurile entry-level au deja ecran de 8,9 inchi (diagonala mai mare cu aproape 5 centimetri). Linuxul este istorie, iar micile computere au versiuni de Windows XP sau Windows 7. In general, majoritatea achizitiilor de net-bookuri sunt sisteme sub 1.500 de lei, spun reprezentantii magazinelor.
Anul acesta, Asus a cedat pozitia de lider rivalului Acer, iar inventatorul Eee PC s-a concentrat pe netbookuri cu ecrane HD, tehnologie video Nvidia, avand pretul cu 50% peste media produselor de acest tip. In 2009, Nokia a lansat primul sau produs similar, Booklet 3G, iar Sony a oferit primul netbook Vaio, modelul W. Pana la urma, in pofida crizei economice, vanzarile de netbookuri vor creste cu 46%, la 29 de milioane de unitati.
De la 800 la 1.800 de lei
Magazinele online raman zona cu preturile cele mai mici, unde cumparatorii pot gasi netbookuri de la 800-900 de lei. In magazinele online ale marilor retaileri de IT si electronice, preturile pornesc de la 1.100-1.200 de lei. Netbookurile pot fi achizitionate la un pret initial mai mic de la operatorii de telefonie mobila, dar numai cu abonament de date, in special pe doi ani, nu varianta accesibila, ci pachete mai avansate.
Analistii preconizeaza ca segmentul netbook isi va mentine cresterea anul viitor, dar procentele nu mai sunt atat de mari.
Integral in Financiarul
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des