Cadourile raman in IT si dispar din sectorul productiv: Adio, prime de Craciun!

Data publicarii: 04-12-2009 | HR/Cariere

Romanilor li se vor taia de aceste sarbatori avantajele care anul trecut le-au facut Craciunul frumos.

"Pe fondul crizei financiare, din semnalele noastre, 40% din firme nu vor mai acorda prime de Craciun, nici tichete cadou, nici alte cadouri", a spus Catalin Naftan, partener in cadrul firmei de resurse umane Paylogic. Angajatii care se mai pot baza pe ceva bani din primele de Craciun sunt din domeniile IT, externalizarea serviciilor (BPO), contabilitate, audit. "Cele mai afectate sectoare, unde angajatii nu vor primi nimic, sunt din sectorul productiv al economiei, cum sunt salariatii din constructii, confectii, cam tot ce tine de aceasta ramura", a precizat Naftan.

Producatorul auto Dacia, care a inregistrat vanzari mai mici pe piata romaneasca anul acesta, comparativ cu anul trecut, dar care a reusit sa prospere in alte tari, va oferi angajatilor sai o prima de Craciun mai mare decat anul trecut. "Angajatii Dacia vor primi in acest an o prima in valoare de 500 de lei net, plus alti 260 de lei sub forma de tichete cadou", a precizat Silviu Sepciu, purtator de cuvant al producatorului auto de la Pitesti. Anul trecut, salariatii care munceau pentru Dacia au primit prime in valoare de 450 de lei net.

Unele firme, care au ca domeniu de activitate confectiile, vor acorda prime, altele nu. "Nu mai avem posibilitatea sa acordam prime de Craciun in acest an din cauza situatiei financiare in care ne aflam, a lipsei de lichiditati, chiar daca am ramas cu 20 de angajati din 50 cati aveam anul trecut", spune Dan Stanciu, administratorul firmei de confectii textile Octogon Prod Com Adjud. Angajatii mai norocosi, care activeaza in domeniul confectiilor textile si piele, sunt cei de la firma SC Speranta Cugir SRL. "Ca si anul trecut, si in acest an vom acorda prime angajatilor nostri. Nu ii putem lasa fara prime de sarbatori", spune Ovidiu Popa, administratorul SC Speranta Cugir SRL. Angajatii CFR vor fi mult mai saraci de sarbatorile care se apropie. "Salariatii CFR nu vor mai beneficia de prime de Craciun in acest an, nici de tichete cadou, nici macar de tichete de masa. Acestea au disparut inca din luna aprilie. Anul trecut, fiecare angajat CFR a primit o prima de 600 de lei pentru Craciun. Este criza", a spus Ion Molea, presedintele Federatiei Miscare Comerciala.

Integral in Cotidianul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: