Tinerii cu facultate isi gasesc cel mai repede un job dupa absolvire
Data publicarii: 04-12-2009 | HR/CariereTinerii au slabe sanse de a se angaja, cu sau fara carte de munca, dupa douasprezece luni de la absolvirea sau incheierea unei forme de invatamant. "La un an de la incheierea studiilor, 33,6% dintre absolventii care isi cautasera un loc de munca erau ocupati", potrivit unei cercetari a Institutului National de Statistica (INS).
Dintre "norocosii" care au reusit sa-si gaseasca un job intr-un asemenea interval, 60,9% sunt absolventi de facultate, 35% - absolventi de studii medii si 14,6% - tineri cu nivel scazut de instruire. In ceea ce priveste mediile din care acestia provin, 39,6% au domiciliul in urban si 26,3% - in rural. Dintre cei care au reusit sa se angajeze in decurs de un an de la absolvirea unei forme de invatamant, la primul loc de munca, 75,6% au fost salariati, iar 92,1% au lucrat cu program complet.
In vederea angajarii, 37,9% dintre tineri au contactat direct patronii sau responsabilii cu angajarea, iar 37,5% au apelat si la sprijinul familiei, rudelor si prietenilor. In ceea ce priveste relatia educatie-piata muncii, in momentul realizarii cercetarii INS, "urmau o forma de instruire in cadrul sistemului national de educatie 1,948 milioane de tineri. Participarea la educatie a fost mai intensa in cazul tinerilor de 15-19 ani - 83,3%, si pentru cei din grupa de varsta 20-24 - 45,6%, comparativ cu numai 5,1% in cazul tinerilor in varsta de 25-34 ani".
Tinerii cu varste cuprinse intre 15 si 19 ani se caracterizeaza prin rate de activitate foarte scazute si rate ridicate de participare la educatia formala. Pe masura inaintarii in varsta, participarea la activitatea economica se intensifica, concomitent cu scaderea ratei de participare la educatie: "Persoanele apartinand intervalului superior de varsta din segmentul de populatie analizat, adica 30-34 ani de ani, erau in proportie de 87,7% active pe piata fortei de munca, iar rata lor de participare la educatie de numai 2,1%". In general, tinerii au acelasi nivel de studii precum parintii.
"Din corelarea nivelului de educatie al tinerilor cu cel al parintilor se observa ca majoritatea au parasit scoala dupa absolvirea unui nivel de instruire similar cu cel al parintilor. Dintre tinerii provenind din familii cu studii superioare, 87,4% au parasit scoala dupa absolvirea unei institutii de invatamant de acelasi nivel. In randul tinerilor ai caror parinti aveau nivel de instruire mediu, 67,7% aveau de asemenea studii medii, iar 21% erau absolventi de studii superioare.
In cazul tinerilor provenind din familii cu nivel scazut de educatie, 52,5% au parasit educatia dupa terminarea cel mult a unei scoli gimnaziale, in timp ce 47,4% depasisera nivelul de instruire al parintilor, parasind educatia dupa absolvirea invatamantului mediu - 44,9%, sau chiar superior - 2,5%", se arata in cercetarea INS.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des