Cum facem rost de bani pentru Sarbatori
Data publicarii: 03-12-2009 | Finante-BanciSalarii mai mici, fara prime sau bonusuri, credite aproape inexistente. Dar pentru Craciun si Revelion s-au gasit mereu bani de cheltuit. Cum putem sa facem rost de ei si anul acesta? Romanii nu renunta la oganizarea meselor de Sarbatori, asa cum o cere traditia. Exista cateva posibilitati de a ne mari bugetul destinat cheltuielilor din aceasta perioada, noteaza Adevarul.
Pana anul acesta varianta cea mai buna de a face rost de bani pentru cosul de Sarbatori era sa apelam la creditele bancare. Preferate erau creditele de nevoi personale, acordate fara garantii si fara precizarea destinatiei banilor. Dar, inca de anul trecut, pe fondul crizei, accesul romanilor la astfel de credite s-a redus. Cu toate acestea, modalitatile de a face rost de bani nu s-au epuizat.
In prezent avem la dispozitie creditele rapide, cardurile de credit si cardurile bancare co-branded, create special pentru cumparaturi. Fiecare dintre cele trei variante ofera avantaje, dar si dezavantaje, in functie de venitul clientului, de suma dorita si de perioada de returnare a banilor.
Spre deosebire de celelalte modalitati de finantare, creditele rapide pot fi obtinute in circa 48 de ore, direct la domiciliu, fara sa fie nevoie de giranti. Sumele care pot fi obtinute pornesc de la 3.000 de lei, insa nu depasesc 9.000 de lei. Dezavantajul este costul ridicat al acestui tip de credit, dobanda anuala efectiva (DAE) putand ajunge chiar la 39%.
O alta optiune pentru a face rost de bani in aceasta perioada este cardul de credit. "Cardurile de credit ofera posesorilor posibilitatea achizitionarii de produse sau a retragerii de numerar de la bancomate cu conditia achitarii unei sume minime lunare", spun reprezentantii Credit Europe Bank. Practic, cardul de credit ofera un imprumut pe termen scurt, fara dobanda, in cazul in care se achita in perioada de gratie suma cheltuita. Perioada de gratie poate varia de la 45 la 60 de zile.
Cardul de credit, bun la toate
"In comparatie cu un credit de consum, un card de credit poate fi utilizat pentru a plati orice fel de cumparaturi, nu numai pentru un anumit bun sau serviciu, si nu necesita aprobare pentru fiecare utilizare", spune Cosmin Vladimirescu, acount manager pentru Romania la MasterCard. Avantajul este flexibilitatea in privinta rambursarii banilor, insa dezavantajul este dat de faptul ca posesorul de card trebuie sa achite la timp suma minima trecuta pe extrasul de cont lunar.
Cardurile de credit, potrivit FinZoom, companie de consultanta financiar-bancara, au dobanzi mai mici decat creditele rapide si mai mari decat creditele clasice, de nevoi personale sau de consum.
Reprezentantii Credit Europe Bank spun ca diferentierea principala intre un card de credit standard si un card de credit co-branded este data de aria de utilizare si de beneficiile aditionale oferite impreuna cu partenerul de brand folosit pentru emiterea cardului.
Integral in Adevarul
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice