Mamele cu bani aleg cariera
Data publicarii: 03-12-2009 | HR/CariereFemeile care au un job bine platit nu au nevoie de banii statului ca sa stea acasa doi ani, ci de crese moderne pentru cei mici.
Femeile de cariera aleg in continuare sa se intoarca la serviciu dupa cateva luni de la nasterea celui mic. Asa arata o analiza rea lizata de specialistii in Asistenta Sociala din cadrul Ministerului Muncii. Potrivit acestora, motivele sunt legate si de bani.
"Cei maximum 4.000 de lei, oferiti lunar de stat mamelor cu venituri mari pentru cresterea copilului de pana la 2 ani, nu se compara cu un salariu de 8.000 de lei, spre exemplu. E drept ca indemnizatia nu poate motiva astfel de femei care, de obicei, se intorc mai devreme la serviciu. (...) Nu este insa principala cauza", sustin oficialii de la Munca.
Solutia: crese pentru copiii femeilor de cariera
In opinia acestora, motivele trebuie cautate in datele demografice privind varsta la care romancele dedicate jobului fac primul copil.
"Femeile care realizeaza venituri mari fac, de regula, primul copil la 40 de ani si chiar peste. A vand in vedere varsta, ele nu-si mai permit sa dea cu piciorul carierei construite pana atunci. De aceea, natalitatea este sustinuta, in momentul de fata, de categoriile sociale cele mai defavorizate", au explicat specialistii.
Opinia acestora este sustinuta si de Mihaela Miroiu, profesoara la Scoala Na tionala de Studii Politice si Administrative si autoare a mai multor carti de feminism. "Este vorba de femei bine instruite care stiu ca, stand acasa cu cel mic, pierd doi ani de activitate", a precizat aceasta.
O solutie pentru aceste femei ar putea fi cresele moderne, amenajate la locul de munca de angajatori, care ar putea fi ajutati in acest sens de stat prin reducerea impozitului pe profit.
"Astfel de femei ies practic din competitie si isi creeaza un handicap profesional. (...) Ele nu au nevoie de bani de la stat, ci de crese bine dotate, cu personal pregatit si con ditii bune, unde sa-si lase copiii di mineata, sa stea cu ei la pranz, iar seara sa-i ia acasa. In loc sa dai cate 4.000 de lei fiecareia dintre ele, mai bi ne il ajuti pe angajator sa faca o cresa unde sa stea mai multi copii. Astfel de masuri ar fi mai avantajoase si pentru stat", a conchis Miroiu.
Integral in Evenimentul Zilei
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă