Fortune: Romania si Grecia sunt urmatorul Dubai! Economistii: confuzie!
Data publicarii: 03-12-2009 | Economie"Urmatorul Dubai" ar putea fi Grecia sau Romania, pentru ca ambele state sunt vulnerabile in ceea ce priveste platile datoriilor, scrie revista Fortune. "Grecia are un deficit bugetar care ar putea depasi 12% din PIB anul acesta. Alta tara cu probleme este Romania, care va avea in curand al doilea tur de scrutin prezidential, al carui rezultat este esential pentru asigurarea ajutorului financiar suplimentar acordat de institutiile internationale, coordonate de FMI", scrie Forbes.
Aceasta opinie este contestata de economistii Daniel Daianu si Mihai Tanasescu. "Confuzia este foarte mare. In cazul Dubaiului putem face o analogie cu Islanda, unde cei care au gestionat bancile s-au jucat cu soarta tarii. Comparatiile trebuie facute cu atentie. Romania nu este supraindatorata", spune Daniel Daianu.
"Romania are intr-adevar o problema financiara in momentul de fata, dar aceasta nu se compara cu cea a Dubaiului, nu avem o datorie pe care sa nu o putem gestiona. Sa nu facem o comparatie intre Romania, Grecia si Dubai, pentru ca nu este corect", a adaugat oficialul.
Potrivit FMI, tara europeana cea mai afectata de problemele financiare din Dubai este Marea Britanie. Prin bancile sale, aceasta tara "are foarte multi bani investiti in obligatiuni islamice. Aceste banci care au expuneri vor avea dificultati", a explicat Mihai Tanasescu. La finele saptamanii trecute, dupa declansarea crizei datoriei detinute de Dubai World, companie aflata in proprietatea emiratului Dubai, s-a inregistrat o depreciere a CDS-urilor (costul aferent riscului de neplata) unor state din Europa emergenta - Ungaria, Turcia si Bulgaria.
"Ceea ce se intampla in Dubai este de natura sa influenteze pietele din Europa emergenta prin efectul de contagiune pe termen scurt, in ceea ce priveste aversiunea fata de risc. Totusi, consideram ca acest lucru nu este de durata, Europa emergenta avand un sistem bancar solid si o economie aflata pe drumul redresarii anul viitor", a comentat pentru Business Standard Peter Attard Montalto, analist Nomura International Plc., din Londra. Desi sunt sunt constatate aceste efecte negative, evenimentele din Dubai nu prezinta un "risc sistemic" pentru Europa emergenta, nici pentru Romania.
"Evenimentele din Dubai nu constituie un risc sistemic pentru Europa emergenta. In Dubai au expuneri banci din Statele Unite si Marea Britanie care nu sunt active in regiunea noastra", a comentat pentru Business Standard Gyula Toth, analist UniCredit din Milano. Un fapt important pentru Europa emergenta este acela ca bancile internationale cu expuneri in Dubai au o prezenta infima in regiune.
Integral in Business Standard
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii