Banca Japoniei va injecta 10.000 miliarde yeni in economie
Data publicarii: 01-12-2009 | InternationalBanca Japoniei a anuntat ca va injecta aproape 10.000 miliarde yeni (77 miliarde euro) in economia nipona, a carei redresare este amenintata de deflatie si de aprecierea yenului, potrivit AFP, dupa ce cu o zi in urma guvernul nipon anuntase un plan de relansare de circa 20 miliarde euro.
Astfel, institutia a anuntat ca va acorda imprumuturi cu dobanda preferentiala de 0,1% bancilor, garantate cu active, precum titluri de stat sau obligatiuni corporative. Banca centrala a Japoniei se asteapta ca bancile, datorita noilor lichiditati, sa inceapa sa dea credite companiilor nipone.
"Ne-am gandit ca este mijlocul cel mai eficient de sustinere a redresarii economice", se arata intr-un comunicat al bancii centrale. Aceasta masura neconventionala va fi valabila trei luni, a precizat Banca Japoniei, care, in plus, a mentinut dobanda cheie la 0,1%.
Economia Japoniei a revenit pe crestere din al doilea trimestru al acestui an, dupa 12 luni de recesiune, cea mai indelungata si mai profunda inregistrata de Japonia dupa 1945. Totusi, tara a intrat in deflatie, o spirala a scaderii preturilor care antreneaza firmele intr-o cursa pentru cele mai mici costuri, franeaza investitiile si blocheaza cresterea salariilor.
Redresarea economiei nipone este amenintata, totodata, de aprecierea yenului fata de alte valute, in special dolarul, in fata caruia moneda japoneza a ajuns la cel mai inalt nivel din ultimii 14 ani, respectiv de 86,85 yeni pentru un dolar. Aprecierea yenului submineaza competitivitatea industriilor exportatoare nipone, marind preturile produselor fabricate in arhipelag.
Luni, guvernul japonez a anuntat un plan de 2.700 miliarde yeni (aproape 20 miliarde euro), pentru sustinerea economiei, prin relansarea cererii interne.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman