Vine cea mai grea iarna pentru firme si angajati
Data publicarii: 01-12-2009 | EconomieStatul si companiile au tot mai putine locuri de munca vacante, iar angajatorii anunta ca vor continua sa reduca numarul de salariati pana la primavara. Suntem in al patrulea trimestru consecutiv de scadere a locurilor de munca vacante, fenomen raspandit in toate sectoarele economiei, arata statisticile oficiale.
Datele raportate ieri de Institutul National de Statistica (INS) arata, pe de-o parte, scaderea cu 1,26% a volumului de locuri de munca vacante in trimestrul III din 2009 fata de aceeasi perioada din 2008, iar de cealalta parte mentinerea pesimismului managerilor in legatura cu evolutiile din perioada imediat urmatoare.
Declin accentuat in constructii
Conducatorii companiilor chestionati de INS estimeaza pentru perioada noiembrie 2009 - ianuarie 2010 o reducere a activitatii in comert, industrie si servicii si un declin accentuat in sectorul de constructii.
De altfel, managerii din toate cele patru sectoare analizate (industrie, constructii, comert si servicii) preconizeaza o scadere atat a volumului productiei, cat si mai ales a numarului de salariati, ceea ce ar putea sa insemne o crestere a somajului in aceasta iarna.
Potrivit INS, rata locurilor de munca vacante a fost in al treilea trimestru de 0,8%, in scadere cu 0,09 puncte procentuale fata de trimestrul precedent si cu 1,26% fata de aceeasi perioada din 2008. Cele mai mici valori ale ratei locurilor de munca vacante se regasesc industria extractiva (0,03%), tranzactiile imobiliare (0,21%), respectiv activitatile de comert cu ridicata si cu amanuntul (0,23%).
Specialistii sunt cei mai cautati
Cea mai mare cerere de personal se regaseste, potrivit INS, in sanatate si asistenta sociala, agricultura si administratia publica. Ocupatiile cele mai cautate de angajatori au fost cele de specialisti cu ocupatii intelectuale si stiintifice (1,11%) si cele de tehnicieni, maistri si asimilati (1,05%).
In profil teritorial, regiunea cu cea mai mare rata a locurilor de munca vacante a fost Nord-Est (1,12%), urmata de regiunea Bucuresti (1,04%). In regiunea Nord-Vest (0,48%), respectiv Sud-Vest (0,55%) s-au inregistrat cele mai scazute valori ale acestui indicator.
Scaderile se vad si din BNR
Disponibilizarile de personal vor continua atat in industrie, cat si in constructii, reiese din ultimul Buletin de Conjunctura al Bancii Nationale.
Salariatii de la stat sunt cei mai protejati
llRata somajului a ajuns, in luna octombrie, la 7,1%, iar perspectivele nu sunt deloc optimiste. Potrivit FMI, aceasta va atinge 10% in prima parte a lui 2010. Dupa primele zece luni din acest an, numarul somerilor a depasit 650.000, iar peste 80% din cei ramasi fara loc de munca proveneau din sectorul privat.
Astfel, disponibilizarile in sectorul public au crescut cu doar 1,8% fata de cele din companiile private (-21,5%). Pe judete, firmele din Dolj au concediat cei mai multi angajati, urmate de cele din Bucuresti si din Prahova. Companiile care si-au trimis cei mai putini oameni in somaj se regasesc in Ilfov, Braila si Calarasi.
Integral in Adevarul
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des