Terenurile, o piata complet inghetata
Data publicarii: 30-11-2009 | ImobiliareDoar 1% dintre cumparatorii din piata imobiliara se orienteaza spre achizitii funciare. Pretul pe metru patrat a scazut cu peste 20% in marile orase, fata de decembrie 2008. Cu toate acestea, tranzactiile cu loturi de pamant sunt practic inexistente.
In decembrie anul trecut, dezvoltatorii au inceput sa nu mai achizitioneze terenuri in provincie. Interesul altor categorii de cumparatori a scazut si el pe parcursul acestui an. Luna trecuta au disparut de pe piata si micii cumparatori, cei care achizitionau parcele pentru a-si construi o casa in regie proprie.
Si asta in ciuda faptului ca pretul cerut a scazut cu aproximativ 22% in ultimele 12 luni. Astfel, un metru patrat de teren costa astazi in marile orase ale tarii, in medie, 407 euro, in timp ce anul trecut pe vremea asta nivelul era de 518 euro.
In Baia Mare, spre exemplu, preturile nu s-au schimbat prea mult in ultimul an. Singura modificare este ca parcelele cele mai ieftine, care in 2008 costau 70 de euro pe metru patrat, s-au ieftinit cu mai mult de 50%.
Sperante pentru 2010
"Am vandut in zona fabricii de canapele Ital Stofa, unde sunt si utilitati, o parcela de teren la pretul de 25 de euro pe metru patrat", spune Virginia Herta, director al agentiei baimarene GMG Imo. Vanzarea respectiva a fost insa exceptia de la regula. Herta spune ca nu mai exista cerere pe acest segment, nici macar la nivel de prospectare a ofertei.
In Craiova lucrurile par sa se miste, cel putin la nivel de interes. "In ultima vreme am primit cereri de oferte pentru terenuri potrivite dezvoltarilor de spatii industriale.
Cei care au cerut informatii spun ca doresc sa achizitioneze in primavara anului viitor", spune Cristian Daniel Clenciu, manager general al companiei CDC Imobiliare Grup din Craiova. Investitorii s-au aratat dispusi sa aloce sume cuprinse intre un milion si patru milioane de euro.
Pe metru patrat, preturile pe care cumparatorii potentiali sunt dispusi sa le ofere variaza intre 10 si 15 euro pentru investitii tip greenfield si 30 de euro pentru parcele situate in zone in care exista infrastuctura.
Integral in Adevarul
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman
- Revolut anunță actualizarea IBAN-urilor locale și operaționalizarea sucursalei românești
- Schneider Electric colaborează cu GR3N pentru reciclarea plasticului și promovarea circularității în industria chimică
- NewCold intra in Romania prin achizitia unui teren de 9 hectare in nordul Bucurestiului