Angela Merkel considera ca situatia creditarii din Germania este critica
Data publicarii: 29-11-2009 | InternationalCancelarul german Angela Merkel a declarat sambata ca situatia creditarii din Germania este critica si a facut apel la banci sa ia mai multe masuri pentru a sustine finantarea companiilor, relateaza AFP.
"Ne aflam intr-o situatie critica" in ceea ce priveste finantarea companiilor mari si mijlocii, a afirmat Merkel, intr-un mesaj video difuzat pe internet.
Cancelarul a declarat ca va aborda subiectul miercuri, in cadrul unei reuniuni pe tema situatiei economice, la care participa o serie de experti, reprezentanti ai institutiilor financiare si ai sindicatelor.
Bancile trebuie sa aiba un comportament rezonabil, a spus Merkel, insa "au, de asemenea, o datorie fata de societate in calitate de decidenti economici".
"Din acest motiv cerem foarte clar ca institutiile financiare sa-si respecte indatoririle", a apreciat cancelarul.
Merkel a mai precizat ca guvernul va numi un "mediator" national, ce va fi responsabil pentru creditare si care va ajuta companiile sa obtina finantare de la banci, solicitand, totodata, ca guvernele celor sapte landuri germane sa ia masuri similare.
"Criza nu s-a incheiat", a subliniat Merkel, care a estimat ca scaderea produsului intern brut (PIB) din acest an va fi de 4-5%, comparativ cu estimarile anterioare, ce preconizau o scadere de 6%.
Potrivit publicatiei Spiegel, autoritatile germane sunt gata sa ofere bancilor garantii de 10 miliarde euro pentru a le permite sa acorde mai multe imprumuturi companiilor.
Astfel, Berlinul va garanta bancilor creante de 10 miliarde euro, ceea ce le va permite sa genereze noi credite in valoare de circa 100 miliarde euro, intr-un moment in care penuria de lichiditati pune in pericol fragila revenire economica.
Pachetul de finantare oferit de guvern provine din fondul alocat pentru combaterea crizei economice - Deutschlandfonds.
Banca centrala a Germaniei, Bundesbank, a avertizat recent ca bancile germane ar putea fi nevoite sa-si deprecieze active de 90 miliarde euro pana la finalul anului viitor, din cauza crizei.
Cel mai mare risc provine din creditele acordate, in conditiile in care companiile sau persoanele fizice au inca mari dificultati sa-si ramburseze imprumuturile, subliniaza Bundesbank, in ultimul sau raport anual legat de stabilitatea sistemului financiar german.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii