Rusia, Belarusul si Kazahstanul lanseaza o uniune vamala
Data publicarii: 29-11-2009 | InternationalRusia, Belarusul si Kazahstanul au semnat vineri, la Minsk, o serie de documente privind lansarea unei uniuni vamale, un proiect prezentat recent de Moscova drept un mijloc ca toate cele trei state sa adere impreuna la Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS), relateaza AFP.
"Este o decizie foarte importanta, asteptata de mult, care a aparut in urma unor negocieri foarte complicate", a declarat presedintele rus Dmitri Medvedve dupa summit, citat de agentia ITAR-TASS.
"Incepand din 1 iulie, noi, cele trei state, vom intra intr-o zona vamala unita", a precizat presedintele belarus Aleksandr Lukasenko, potrivit biroului sau de presa.
In iunie, premierul rus Vladimir Putin a anuntat ca tara sa, Kazahstanul si Belarusul vor incheia uniunea vamala si vor prezenta o candidatura comuna la OMC, punand astfel capat unui proces lung de aderare individuala. "Aceasta pozitie nu s-a schimbat", a declarat vineri vicepremierul rus Igor Suvalov, citat de RIA Novosti. "Aderarea trebuie sa aiba loc in acelasi timp si potrivit acelorasi conditii", a adaugat el.
Presedintele Dmitri Medvedev a declarat, insa, luni, ca aderarea va avea loc "fie impreuna, in cadrul uniunii vamale, fie cu viteze diferite".
Negociatorul rus la OMC, Maksim Medvedkov, a explicat in octombrie ca cele trei tari vor adera separat, dar cu aceleasi conditii si in acelasi timp.
Presedintele kazah Nursultan Nazarbaiev a declarat vineri ca "crearea uniunii vamale le va permite celor trei tari sa inregistreze pana in 2015 o crestere economica de peste 15%".
Potrivit lui Dmitri Medvedev, "in viitor, si alte tari se vor putea alatura (acestei uniuni - n.red)". "Tadjikistanul si Kirgizstanul si-au exprimat intentia de a adera la uniunea vamala", a adaugat Nazarbaiev.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman
- Revolut anunță actualizarea IBAN-urilor locale și operaționalizarea sucursalei românești
- Schneider Electric colaborează cu GR3N pentru reciclarea plasticului și promovarea circularității în industria chimică
- NewCold intra in Romania prin achizitia unui teren de 9 hectare in nordul Bucurestiului