Rusia, Belarusul si Kazahstanul lanseaza o uniune vamala
Data publicarii: 29-11-2009 | InternationalRusia, Belarusul si Kazahstanul au semnat vineri, la Minsk, o serie de documente privind lansarea unei uniuni vamale, un proiect prezentat recent de Moscova drept un mijloc ca toate cele trei state sa adere impreuna la Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS), relateaza AFP.
"Este o decizie foarte importanta, asteptata de mult, care a aparut in urma unor negocieri foarte complicate", a declarat presedintele rus Dmitri Medvedve dupa summit, citat de agentia ITAR-TASS.
"Incepand din 1 iulie, noi, cele trei state, vom intra intr-o zona vamala unita", a precizat presedintele belarus Aleksandr Lukasenko, potrivit biroului sau de presa.
In iunie, premierul rus Vladimir Putin a anuntat ca tara sa, Kazahstanul si Belarusul vor incheia uniunea vamala si vor prezenta o candidatura comuna la OMC, punand astfel capat unui proces lung de aderare individuala. "Aceasta pozitie nu s-a schimbat", a declarat vineri vicepremierul rus Igor Suvalov, citat de RIA Novosti. "Aderarea trebuie sa aiba loc in acelasi timp si potrivit acelorasi conditii", a adaugat el.
Presedintele Dmitri Medvedev a declarat, insa, luni, ca aderarea va avea loc "fie impreuna, in cadrul uniunii vamale, fie cu viteze diferite".
Negociatorul rus la OMC, Maksim Medvedkov, a explicat in octombrie ca cele trei tari vor adera separat, dar cu aceleasi conditii si in acelasi timp.
Presedintele kazah Nursultan Nazarbaiev a declarat vineri ca "crearea uniunii vamale le va permite celor trei tari sa inregistreze pana in 2015 o crestere economica de peste 15%".
Potrivit lui Dmitri Medvedev, "in viitor, si alte tari se vor putea alatura (acestei uniuni - n.red)". "Tadjikistanul si Kirgizstanul si-au exprimat intentia de a adera la uniunea vamala", a adaugat Nazarbaiev.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des