Moody's retrogradeaza BCR, BRD si Raiffeisen Bank Romania
Data publicarii: 27-11-2009 | Finante-BanciMoody's a coborat ratingurile BCR, BRD-SocGen si Raiffeisen Bank, pe fondul revizuirii indicatorilor pentru sistemul bancar romanesc si din cauza dificultatilor pe care institutiile financiare din Romania trebuie sa le infrunte in conditiile deteriorarii activelor, a anuntat agentia de rating.
Astfel, Moody's a scazut ratingul BCR pentru depozitele in moneda locala de la Baa1/P-2 la Baa2/P-2, cu perspectiva stabila, dar a mentinut calificativele atribuite bancii pentru stabilitatea financiara (D) si depozitele in valuta(Baa3/P-3), ambele cu perspective stabile.
In cazul BRD, compania de evaluare financiara a scazut ratingul pentru stabilitatea financiara de la D+ la D, cu perspectiva stabila, si calificativul pentru depozitele in moneda locala, de la A2/P-1 la Baa2/P-2, dar a mentinut ratingul Baa3/P-3 pentru sursele atrase in moneda straina.
Pentru Raiffeisen, Moody's a mentinut calificativele pentru stabilitatea financiara (D) si depozitele in valuta (Baa3/P-3), dar a retrogradat banca la capitolul depozite in lei, de la Baa2/P-2 la Baa3/P-3.
Moody's reaminteste ca a modificat recent calificativul acordat pentru conditiile din piata bancara romaneasca, de la plafonul de tara Aa3 pentru depozitele in moneda locala, la Baa2.
"Noul indice este cu o treapta peste ratingul pentru datoria publica in lei, Baa3, iar ca rezultat au fost scazute si calificativele bancilor, insa in mod diferentiat", se precizeaza in comunicatul agentiei.
Pe de alta parte, Moody's subliniaza ca ratingul poate fi revizuit in sus datorita masurilor nonfiscale pe care multe banci centrale si guvernele le folosesc pentru a sprijini bancile.
Moody's considera ca bancile din Romania au o importanta sistemica moderata, avand in vedere ponderea activelor in PIB, de aproximativ 63%. Nivelul de stres a crescut pentru bancile din Romania din cauza recesiunii profunde, iar creditele neperformante s-au majorat puternic, ajungand la circa 13,4% in august 2009,in standarde de raportare locale", noteaza analistii.
Ei mai arata ca "datele istorice si politice sugereaza ca guvernul roman ar putea manifesta o sustinere moderata catre sistemul bancar, desi pozitia acestuia fata de marile banci nu s-a schimbat si e putin probabil sa se schimbe in viitorul apropiat". De asemenea, Moody's aminteste ca romania se afla intr-o perioada de alegeri prezidentiale, iar noul guvern instalat ulterior va trebui sa recastige increderea investitorilor straini.
In continuare, agentia se asteapta ca nivelul ridicat al riscurilor de credit din Romania sa continue sa puna presiune pe capacitatea bancilor de a genera venituri si pe nivelurile de capitalizare.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii