BCR si BRD in top 15 cele mai mari banci din regiune
Data publicarii: 25-11-2009 | Finante-BanciCele mai mari 20 de institutii de credit din Europa Centrala si de Est controleaza aproape jumatate din activele bancare ale regiunii. Iar Banca Comerciala Romana si BRD - Groupe SocGen si-au pastrat locurile intre primele 15 banci comerciale dupa marimea activelor.
Primele 20 de mari institutii de credit din Polonia, Republica Ceha, Ungaria, Romania, Slovacia, Slovenia si Croatia controleaza aproximativ 47% din activele bancare. In acest clasament, Banca Comerciala Romana si BRD - Groupe Societe Generale figureaza in primele 15 institutii dupa valoarea activelor de la finele lunii septembrie 2009.
Per total, cele 20 de institutii aveau active cumulate de 370,29 miliarde de euro. Comparativ cu decembrie 2008, valoarea a scazut cu 2,7 procente. In acest context, cele doua banci autohtone au avut, pe parcursul anului trecut, o evolutie apropiata de cea din regiune. Astfel, valoarea activelor controlate de BCR s-a diminuat cu 1,8% (ritmul este calculat in euro). In cazul BRD - GSG, scaderea in euro a fost de aproximativ opt procente. Dar cea mai mare reducere poate fi observata in cazul institutiei poloneze BRE Bank, controlata de Commerzbank, ale carei active s-au diminuat cu aproape 22 de procente. De asemenea, in Slovacia, VUB - detinuta de grupul Intesa SanPaolo - a pierdut numai in primul semestru al acestui an peste 16% din valoarea activelor.
Pe de alta parte, institutiile de credit din Republica Ceha au avut cea mai buna evolutie din regiune. La nivelul intregului sistem bancar, activele totale s-au majorat, in primele noua luni, cu mai mult de noua miliarde de euro. Astfel, banca CSOB (KBC) avea, la sfarsitul lunii septembrie, active de 35,34 miliarde de euro, cu 15,4% mai mari decat in decembrie 2008. Iar Ceska Sporitelna, membra a grupului Erste, a inregistrat o majorare de sase procente a activelor.
Integral in Financiarul
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice