CNVM prelungeste pana la 1 februarie 2010 proiectul pilot privind conturile globale
Data publicarii: 25-11-2009 | BursaComisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a prelungit pana la 1 februarie 2010 programul pilot care vizeaza tranzactionarea actiunilor Erste Bank si a titlurilor de stat fara prevalidare, prin intermediul mecanismului conturilor globale, potrivit buletinului de activitate al CNVM.
In prezent, arbitrul pietei lucreaza la un proiect potrivit caruia toate valorile mobiliare vor fi tranzactionate prin intermediul conturilor globale, la Bursa de Valori Bucuresti.
Programul pilot de utilizare a conturilor globale a fost lansat la inceputul anului trecut, odata cu listarea actiunilor Erste Group pe piata de la Bucuresti.
In cadrul programului pilot, Depozitarul Central si Bursa de Valori Bucuresti evalueaza lunar aplicarea mecanismului de prevalidare a instrumentelor financiare si a sistemului de conturi globale, transmitand la sfarsitul fiecarei luni rezultatele evaluarii catre CNVM.
Bursa dorea initial sa treaca la sistemul conturilor globale de la 1 iunie, dar in urma unor consultari cu brokerii a stabilit ca nu este oportuna migrarea la acest sistem. Conturile globale permit firmelor de brokeraj sa cumpere actiuni, sau alte valori mobiliare pentru toti clientii pe acelasi cont global, pentru ca ulterior sa le distribuie pe conturile individuale.
Rezultatele unui sondaj realizat in mai de BVB au aratat ca mai mult de jumatate dintre casele de brokeraj de pe Bursa de Valori Bucuresti nu sunt pregatite in totalitate pentru introducerea sistemului de tranzactionare bazat exclusiv pe utilizarea conturilor globale.
In prezent, conturile globale sunt folosite pentru tranzactiile cu actiuni Erste, iar CNVM a dat unda verde folosirii acestui sistem si pentru alti emitenti straini in afara de banca austriaca.
In privinta utilizarii pe toti emitentii de la BVB, presedinele CNVM, Gabriela Anghelache, spunea in urma cu cateva luni, intr-un interviu acordat NewsIn, ca BVB risca sa fie in contratimp cu alte burse europene prin introducerea in acest moment de criza a conturilor globale, deoarece in pietele europene s-a format un curent care vizeaza reintoarcerea la conturile individuale.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii