CNVM prelungeste pana la 1 februarie 2010 proiectul pilot privind conturile globale
Data publicarii: 25-11-2009 | BursaComisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a prelungit pana la 1 februarie 2010 programul pilot care vizeaza tranzactionarea actiunilor Erste Bank si a titlurilor de stat fara prevalidare, prin intermediul mecanismului conturilor globale, potrivit buletinului de activitate al CNVM.
In prezent, arbitrul pietei lucreaza la un proiect potrivit caruia toate valorile mobiliare vor fi tranzactionate prin intermediul conturilor globale, la Bursa de Valori Bucuresti.
Programul pilot de utilizare a conturilor globale a fost lansat la inceputul anului trecut, odata cu listarea actiunilor Erste Group pe piata de la Bucuresti.
In cadrul programului pilot, Depozitarul Central si Bursa de Valori Bucuresti evalueaza lunar aplicarea mecanismului de prevalidare a instrumentelor financiare si a sistemului de conturi globale, transmitand la sfarsitul fiecarei luni rezultatele evaluarii catre CNVM.
Bursa dorea initial sa treaca la sistemul conturilor globale de la 1 iunie, dar in urma unor consultari cu brokerii a stabilit ca nu este oportuna migrarea la acest sistem. Conturile globale permit firmelor de brokeraj sa cumpere actiuni, sau alte valori mobiliare pentru toti clientii pe acelasi cont global, pentru ca ulterior sa le distribuie pe conturile individuale.
Rezultatele unui sondaj realizat in mai de BVB au aratat ca mai mult de jumatate dintre casele de brokeraj de pe Bursa de Valori Bucuresti nu sunt pregatite in totalitate pentru introducerea sistemului de tranzactionare bazat exclusiv pe utilizarea conturilor globale.
In prezent, conturile globale sunt folosite pentru tranzactiile cu actiuni Erste, iar CNVM a dat unda verde folosirii acestui sistem si pentru alti emitenti straini in afara de banca austriaca.
In privinta utilizarii pe toti emitentii de la BVB, presedinele CNVM, Gabriela Anghelache, spunea in urma cu cateva luni, intr-un interviu acordat NewsIn, ca BVB risca sa fie in contratimp cu alte burse europene prin introducerea in acest moment de criza a conturilor globale, deoarece in pietele europene s-a format un curent care vizeaza reintoarcerea la conturile individuale.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice