Cum se explica dezinteresul bancherilor fata de imprumuturile statului in lei
Data publicarii: 23-11-2009 | Finante-BanciDesi li se ofera randamente duble la titlurile in lei vandute de stat fata de cele in euro, bancile raman fidele celor in moneda europeana. Analiza operatiunilor cu titluri indica faptul ca bancile vad pentru anul viitor un curs de peste 4,5 lei pentru un euro.
In ultima perioada de timp, bancile comerciale din Romania au subscris doar 30% din emisiunile de titluri de stat in lei cu dobanda anuala de 10%, dar in schimb au suprasubscris (chiar cu 100%) titlurile de stat in valuta cu randament de 5,25% pe an. Situatia este una misterioasa. De ce ar pierde bancile bani investind in titluri care le aduc teoretic randamente injumatatite? Raspunsul este unul singur: bancile comerciale din Romania vad cursul euro/leu la peste 4,5 lei in 2010 chiar daca nu declara public acest lucru.
Spre exemplu, daca ar cumpara titluri de stat in valuta in valoare de 100 de milioane de euro pentru un an, la o dobanda de 5,25% pe an, bancile comerciale ar avea la finele perioadei in cont suma de 105,25 milioane de euro.
La un curs de 4,3 lei pentru euro (atat la cumpararea titlurilor, cat si la primirea banilor de la stat peste un an) ar reprezenta echivalentul a 452,57 milioane lei. Daca ar cumpara titluri de stat in lei de 430 milioane (echivalentul a 100 milioane de euro) pe aceeasi perioada, la un randament de 10% pe an (atat este in prezent dobanda platita de stat la titlurile in lei), bancile comerciale ar obtine peste un an suma de 473 milioane de lei.
De aici rezulta ca investitia in titluri de stat in lei aduce, in conditiile mentinerii cursului, un surplus de 20,42 milioane de lei, echivalentul a 4,75 milioane de euro. Iar la un curs fix de 4,3 lei pe parcursul anului 2010, bancile comerciale ar obtine la titlurile de stat in lei un randament mai mare cu 90% decat la cele in valuta. Si cu toate astea titlurile de stat in lei nu sunt atractive pentru banci, in schimb sunt atractive cele in valuta. Orice apreciere a leului in 2010 (adica o scadere a cursului sub nivelul actual de 4,3 lei) ar face ca titlurile in lei sa fie mult mai rentabile decat cele in valuta.
Integral in Cotidianul
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani