Vacantele de lux s-au ieftinit
Data publicarii: 23-11-2009 | TurismAnul 2009 a adus reducerea preturilor la vacantele de lux cu un procent intre 25-30% dar au existat si cazuri exceptionale in care ajustarea costurilor a ajuns si la 70% a declarat vineri purtatorul de cuvant al Agentiilor Nationale de Turism (ANAT), Traian Badulescu.
"In acest an, circa 10.000 de romani cu venituri mari au plecat in vacante de lux, cu 25% mai mult fata de anul trecut. Destinatiile cele mai bine vandute au fost insulele exotice Cuba, Caraibe, Republica Dominicana, Mauritius, dar si Mexic si Thailanda. Alti 5.000 de turisti au mers in croaziere, preferand destinatiile mediteraneene", a spus Traian Badulescu.
Reprezentantul ANAT a mai adaugat ca preturile pentru astfel de vacante au scazut in medie cu 25-30% in acest an, comparativ cu anul 2008, fiind inregistrate in unele cazuri reduceri de 70%. Astfel, in medie, preturile s-au ridicat la 2.500-3.000 euro, dar au fost si turisti care au platit 37.000 euro pentru o vacanta. Potrivit reprezentantului ANAT, un alt segment cautat in acest an a fost cel al croazierelor, fiind estimat un numar 5.000 de turisti care au ales astfel de vacante, mai ales datorita scaderilor de pret operate de agentiile de turism.
Luxul s-a ieftinit datorita faptului ca au scazut preturile pentru biletele de avion
Presedintele agentiei de turism "Paralela 45", Alin Burcea, a spus ca segmentul de lux este in continuare cautat, mai ales datorita scaderii preturilor in acest an. "Luxul s-a ieftinit, in principal si datorita faptului ca au scazut preturile pentru biletele de avion. Turismul de lux este practicat in continuare, in special datorita scaderii preturilor pentru ofertele turistice in acest an, insa cei care aleg vacante de lux cheltuie mai putin decat in anul precedent. Spre exemplu, noi am avut in acest an o familie care a mers in Dubai, pentru 12.000-15.000 de euro", a spus Burcea.
Alin Burcea a adaugat ca a scazut turismul de nisa in acest an, mai ales pentru partea de corporate, pentru ca marile companii aleg pachete diferite pentru o singura deplasare. "Marile companii au ales in acest an sa imbine utilul cu placutul si au cumparat pachete pentru teambuilding, in care au introdus si un seminar de training, care in mod normal se facea separat", a exemplificat Burcea. Reprezentantul Paralela 45 a mentionat ca suma medie cheltuita de turisti pentru vacanta de vara a scazut, de la aproximativ 600 de euro in 2008, pana la 570 in aceste an. Acesta estimeaza ca in 2010 valoarea medie cheltuita de turisti va ajunge pana la 500 de euro per vacanta.
Integral in Curierul National
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani