Adrian Radulescu:Bancile ar trebui educate in privinta fondurilor structurale
Data publicarii: 20-11-2009 | Finante-BanciPresedintele Ligii Asociatiilor Producatorilor Aagricoli din Romania (LAPAR) Adrian Radulescu a declarat vineri ca bancile din Romania nu sunt inca familiarizate cu proiectele pe fonduri europene, acuzand o reticenta a acestora in acordarea de finantare a agricultorilor romani.
"Bancile din Romania trebuie educate in ceea ce priveste fondurile structurale si ce insemana dezvoltare rurala. In prezent, nu au habar de aceste lucruri si de multe ori refuza finantarea proiectelor fermierilor romani" a declarat presedintele Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricultorilor din Romania Adrian Radulescu, prezent la conferinta "Viitorul politicii agricole comune - Oportunitati si provocari pentru Romania" organizata de Proiectul " Sprijin pentru Ministerul Agriculturii Padurilor si Dezvoltarii Rurale pentru adaptarea continua a politicii agricole" impreuna cu Ambasada Olandei in Romania si Centrul Roman de Politici Europene.
Radulescu a explicat ca bancile se justifica, atunci cand refuza acordarea unui credit, prin lipsa de experineta a celor care realizeaza prioiectul sau prin noutatea proiectului respectiv.Acesta a adaugat ca agricultura romaneasca are nevoie de sprijinul bancilor pentru a avansa catre o agricultura comerciala.
"Cu ajutorul lor se poate trece de la o agricultura de subzistenta la o agricultura comerciala. Acestea trebuie sa inteleaga ca nu isi asuma nici un risc cand acorda aceste credite fiind garantate suta la suta de fondul de garantare" a mai spus Radulescu.
Fostul director general al Agentieie de Plati si Interventie penrtu Agricultura Dan Gherghelas a aspus ca bancile nu gasesc atractiv sectorul agricol din cauza lipsei de predictibilitate a afacerii.
"Spre exemplu, la sectorul vegetal o banca ia in calcul faptul ca nu stie sigur cat va produce, cat va vinde si la ce pret. De aici si neincrederea lor in acordarea de credite" a explicat Gherghelas.
Pe de alta parte, reprezentantul BRD Catalin Toncea a declarat ca agricultorii realizeaza proiecte desi nu dispun de fonduri pentru co-finantarea acestora si lasa totul pe seama bancilor.
De asemenea, el a explicat ca o alta problema a fermierilor in realizarea proiectelor pe fonduri structurale este faptul ca nu apeleaza la consultanta. Cu toate acestea Toncea a mentionat ca bancile sunt interesate sa finanteze proiectele europene cu conditia acestea sa intruneasca criteriile de eligibilitate.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii