Adrian Radulescu:Bancile ar trebui educate in privinta fondurilor structurale
Data publicarii: 20-11-2009 | Finante-BanciPresedintele Ligii Asociatiilor Producatorilor Aagricoli din Romania (LAPAR) Adrian Radulescu a declarat vineri ca bancile din Romania nu sunt inca familiarizate cu proiectele pe fonduri europene, acuzand o reticenta a acestora in acordarea de finantare a agricultorilor romani.
"Bancile din Romania trebuie educate in ceea ce priveste fondurile structurale si ce insemana dezvoltare rurala. In prezent, nu au habar de aceste lucruri si de multe ori refuza finantarea proiectelor fermierilor romani" a declarat presedintele Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricultorilor din Romania Adrian Radulescu, prezent la conferinta "Viitorul politicii agricole comune - Oportunitati si provocari pentru Romania" organizata de Proiectul " Sprijin pentru Ministerul Agriculturii Padurilor si Dezvoltarii Rurale pentru adaptarea continua a politicii agricole" impreuna cu Ambasada Olandei in Romania si Centrul Roman de Politici Europene.
Radulescu a explicat ca bancile se justifica, atunci cand refuza acordarea unui credit, prin lipsa de experineta a celor care realizeaza prioiectul sau prin noutatea proiectului respectiv.Acesta a adaugat ca agricultura romaneasca are nevoie de sprijinul bancilor pentru a avansa catre o agricultura comerciala.
"Cu ajutorul lor se poate trece de la o agricultura de subzistenta la o agricultura comerciala. Acestea trebuie sa inteleaga ca nu isi asuma nici un risc cand acorda aceste credite fiind garantate suta la suta de fondul de garantare" a mai spus Radulescu.
Fostul director general al Agentieie de Plati si Interventie penrtu Agricultura Dan Gherghelas a aspus ca bancile nu gasesc atractiv sectorul agricol din cauza lipsei de predictibilitate a afacerii.
"Spre exemplu, la sectorul vegetal o banca ia in calcul faptul ca nu stie sigur cat va produce, cat va vinde si la ce pret. De aici si neincrederea lor in acordarea de credite" a explicat Gherghelas.
Pe de alta parte, reprezentantul BRD Catalin Toncea a declarat ca agricultorii realizeaza proiecte desi nu dispun de fonduri pentru co-finantarea acestora si lasa totul pe seama bancilor.
De asemenea, el a explicat ca o alta problema a fermierilor in realizarea proiectelor pe fonduri structurale este faptul ca nu apeleaza la consultanta. Cu toate acestea Toncea a mentionat ca bancile sunt interesate sa finanteze proiectele europene cu conditia acestea sa intruneasca criteriile de eligibilitate.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman
- Revolut anunță actualizarea IBAN-urilor locale și operaționalizarea sucursalei românești
- Schneider Electric colaborează cu GR3N pentru reciclarea plasticului și promovarea circularității în industria chimică
- NewCold intra in Romania prin achizitia unui teren de 9 hectare in nordul Bucurestiului