Sef de Fisc incatusat pentru mita
Data publicarii: 20-11-2009 | ActualitateIonel Olari, seful Finantelor, a fost arestat ieri pentru mita de aproximativ 12.000 de euro primita cand era seful Garzii Financiare ca sa inchida ochii in "afacerea Radisson". Dezvoltatorul imobiliar Radissson a pacalit peste o suta de clienti care au cumparat apartamente doar pe hartie, in valoare totala de trei milioane de euro.
Fostul sef al Garzii Financiare Timis in perioada 2001-2008, Ioan Olari (52 de ani), si fiul sau, Razvan (28 de ani), au fost citati, miercuri, de procurorii DNA pentru a raspunde intrebarilor in cazul tepei imobiliare Radisson.
El este acuzat ca a protejat doi pretinsi dezvoltatori imobiliari din Timisoara care au pagubit peste 110 persoane si zeci de firme din tara cu peste trei milioane de euro.
Astfel, prin trei firme-paravan, care in hartii faceau dezvoltare imobiliara, Ciprian Nistor si Andrei Nadasdy au incasat peste trei milioane de euro vanzand in avans timisorenilor apartamente noi intr-un complex rezidential care nu a fost ridicat niciodata. Escrocheria de proportii a fost derulata pe parcursul a trei ani.
Mita platita in excursii
In urma audierilor, seful Garzii Financiare a fost arestat, iar judecatorii au decis ca fiul sau, care a beneficiat si el de excursiile-spaga, sa aiba interdictie de parasire a tarii.
Potrivit Directiei Nationale Anticoruptie, "fostul sef al Garzii Financiare a primit de la Nistor Ciprian 52.815 lei (reprezentand contravaloarea unor excursii in strainatate) pentru a nu-si indeplini obligatiile de serviciu referitoare la verificarea activitatii firmelor Radisson Invest, Radisson Investment Group si Radisson Building si pentru a nu dispune sanctiuni reprezentantilor acestor societati comerciale", se arata in comunicatul de ieri al Directiei Nationale Anticoruptie Bucuresti.
Valoarea spagii primite reprezinta jumatate din salariul anual incasat de Olari ca sef al Garzii Financiare Timis. Potrivit declaratiei sale de avere pe anul 2008, Olari a incasat aproape 110.000 de lei.
"Din verificarile efectuate, s-a stabilit ca Olari Ionel a efectuat doua calatorii in strainatate prin firma de turism Varbitur, in iulie 2006, una in Nice, Franta, in valoare de 12.186 de lei, din care suma de 1.000 de euro a fost achitata de catre acesta personal, iar diferenta de 10.245 de lei de catre SC Radisson Investment Group SRL", se mai arata la dosarul Radisson. Potrivit aceluiasi document, cu alti 911 lei, tot din banii Radisson, s-a achitat o alta excursie a sefului Garzii Financiare, de data aceasta in Spania.
Cei doi artizani ai tepei imobiliare Radisson, Ciprian Nistor si Andrei Nadasdy, au fost arestati in octombrie. Contactat de ziarul "Adevarul", inainte de retinere, Ciprian Nistor a recunoscut ca a platit excursii pentru seful Garzii Financiare si ca, mai mult, Ionel Olari este "prietenul lui".
"Eu am fost in excursii la niste meciuri ale echipei Dinamo, ca sunt dinamovist. Am fost mai multi, printre care si Nistor. Probabil ca Nistor a decontat pe firma biletele, eu nu stiu nimic. Nu stiu de ce a spus ca e prieten cu mine si ca a platit el. E raspunsul lui", a replicat Olari.
Tot din documentele aflate la dosarul Radisson a mai rezultat ca din banii victimelor escrocheriei s-au mai platit excursii pentru fiul si nora lui Ionel Olari. Informatia nu a fost negata de Razvan Olari, care a sustinut ca a dorit sa beneficieze de o reducere, prin firma Radisson, care ar fi avut conditii privilegiate in fata operatorului turistic, firma Varbitur.
Integral in Adevarul
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des