Strainii nu vor sa munceasca in Romania
Data publicarii: 19-11-2009 | ActualitateIn temeiul art. 108 din Constitutia Romaniei, republicata, al art. 19 alin. (1) din Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 56/2007 privind incadrarea in munca si detasarea strainilor pe teritoriul Romaniei, aprobata cu modificari prin Legea nr. 134/2008 si al art. 5 alin. (1) lit. a) din Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 194/2002 privind regimul strainilor in Romania, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, Guvernul a adoptat o hotarare prin care va elibera 8.000 de permise de munca pentru straini in 2010, si care vor aduce la buget 1,6 mil. euro.
''Art. 1 alin.(1): Prezenta hotarare stabileste un numar total de 8.000 de autorizatii de munca ce vor fi eliberate in anul 2010 strainilor care doresc sa se incadreze in munca sau sa presteze munca in Romania in baza deciziei de detasare a unui angajator persoana juridica straina, defalcate pe tipuri de autorizatii de munca, in conformitate cu prevederile Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 56/2007 privind incadrarea in munca si detasarea strainilor pe teritoriul Romaniei, aprobata cu modificari prin Legea nr. 134/2008'', se arata in Hotararea de Guvern.
In plus potrivit art. 2: ''In situatia in care numarul cererilor pentru eliberarea de autorizatii de munca este mai mare decat numarul stabilit la art. 1, acesta poate fi suplimentat prin Hotarare a Guvernului, in baza unui memoriu justificativ, la propunerea Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale''.
Se pare ca numarul autorizatiilor eliberate de stat scade de la an la an. Astfel, Guvernul reduce din nou numarul permiselor eliberate pentru straini de la 10.000 cat au fost anul acesta la 8.000, in conditiile in care si anul trecut numarul acestora a fost redus cu 2.000.
Autorizatiile vor aduce la buget 1,6 mil. euro
''Impactul financiar asupra bugetului general consolidat, atat pe termen scurt, pentru anul curent, cat si pe termen lung (pe 5 ani). Eliberarea unui numar de 8.000 de autorizatii de munca reprezinta un venit la bugetul de stat de aproximativ 1,6 milioane euro, avand in vedere costul de 200 euro care trebuie platit pentru eliberarea unei autorizatii de munca conform prevederilor legale, cu exceptia autorizatiilor de munca acordate studentilor sau lucratorilor sezonieri pentru care se plateste 50 euro. De asemenea pentru lucratori permanenti sau asimilati lucratorilor permanenti, angajatorii vor plati taxele, impozitele si alte contributii prevazute de legislatia in vigoare'', se arata in nota de fundamentare a Guvernului.
Totodata, Executivul explica faptul ca acesti 8.000 de straini care ar fi incadrati in munca in Romania in baza autorizatiilor de munca ar reprezenta aproximativ 0,18% din numarul total al efectivului de salariati din economie, care potrivit INS era de 4.480.700 persoane, la data de 31 august 2009.
Integral in Curierul National
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii