Ghidul consumatorului istet
Data publicarii: 18-11-2009 | DiverseExista opt drepturi principale pe care le aveti, in calitate de consumator, atunci cand semnati un contract.
Ati cumparat un produs care s-a defectat sau ati incheiat un contract de servicii care nu functioneaza asa cum vi s-a promis? Acestea sunt cele cateva lucruri pe care le puteti reclama. Exista opt drepturi principale pe care le aveti, in calitate de consumator, atunci cand semnati un contract cu operatorii economici.
- Libertatea de a lua decizii, la achizitionarea de produse si servicii, fara a vi se impune in contracte clauze abuzive care pot favoriza folosirea unor practici incorecte in vanzare, de natura a va influenta optiunea.
- Trebuie stabilite exact conditiile de credit si dobanzile.
- Trebuie sa vi prezinte clar clauzele contractuale, inclusiv cele privind caracteristicile calitative si conditiile de garantie, indicarea exacta a pretului sau a tarifului.
- Nu sunteti obligat sa platiti produse sau servicii nesolicitate.
- Acces la service. "Aveti dreptul de a vi se asigura un service necesar si piese de schimb pe toata durata medie de utilizare a produsului, stabilita in documentele tehnice", afirma Razvan Rasmerita, directorul Centrului European al Consumatorilor (EEC) din Romania.
- Fara majorarea pretului stabilit initial. "Majorarea pretului stabilit initial e posibila numai cu acordul consumatorului", mai spune Rasmerita.
- Prelungirea unui contract de servicii se face doar cu notificarea in scris a clientului. Notificarea trebuie sa fie facuta in scris cu 30 de zile inainte de data la care expira contractul initial.
- Dreptul de a face reclamatii. In cazul in care intampinati probleme, puteti solicita spirjinul Asociatiei pentru Protectia Consumatorilor din Romania (ANPCR), ce dispune de personal calificat in oferirea de consultanta necesara solutionarii litigiilor de consum.
Integral in Evenimentul Zilei
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman
- Revolut anunță actualizarea IBAN-urilor locale și operaționalizarea sucursalei românești
- Schneider Electric colaborează cu GR3N pentru reciclarea plasticului și promovarea circularității în industria chimică
- NewCold intra in Romania prin achizitia unui teren de 9 hectare in nordul Bucurestiului