FMI sustine crearea unei noi monede de rezerva la nivel mondial
Data publicarii: 17-11-2009 | InternationalDirectorul general al Fondului Monetar International (FMI) considera ca, pentru ca economia mondiala sa beneficieze de o stabilitate monetara mai mare, e necesar sa nu depinda de o singura moneda de rezerva la nivel international, cum a fost cazul dupa renuntarea la aur ca etalon, potrivit AFP.
Dominique Strauss-Kahn a confirmat ca noua moneda de rezerva ar putea fi bazata pe sistemul Drepturilor Speciale de Tragere (DST), unitatea monetara a Fondului Monetar International.
"Va fi vorba, cel mai probabil, de un cos valutar. Intr-o lume globalizata, nu poate fi vorba de o solutie nationala", a declarat Strauss-Kahn.
In cadrul unei conferinte de presa, Strauss-Kahn a mai subliniat ca oficialii de la Beijing trebuie sa permita aprecierea yuanului, printre alte masuri menite sa stabilizeze economia chineza, mesaj ce a fost transmis in repetate randuri de oficialul FMI in timpul vizitei din China.
Intrebat care ar fi cel mai potrivit moment pentru ca autoritatile chineze sa permita aprecierea yuanului, Strauss-Kahn a raspuns: "Cu cat mai repede, cu atat mai bine".
Fostul director general al FMI Michel Camdessus a declarat ca ocazia de a reforma sistemul monetar mondial nu trebuie ratata. "Sunt deschise o serie de oportunitati favorabile, insa nu pe timp nelimitat", a afirmat el.
Camdessus sustine ideea, formulata in primavara de guvernatorul bancii centrale chineze, de a inlocui dolarul cu DST ca moneda internationala de rezerva.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman