FMI sustine crearea unei noi monede de rezerva la nivel mondial
Data publicarii: 17-11-2009 | InternationalDirectorul general al Fondului Monetar International (FMI) considera ca, pentru ca economia mondiala sa beneficieze de o stabilitate monetara mai mare, e necesar sa nu depinda de o singura moneda de rezerva la nivel international, cum a fost cazul dupa renuntarea la aur ca etalon, potrivit AFP.
Dominique Strauss-Kahn a confirmat ca noua moneda de rezerva ar putea fi bazata pe sistemul Drepturilor Speciale de Tragere (DST), unitatea monetara a Fondului Monetar International.
"Va fi vorba, cel mai probabil, de un cos valutar. Intr-o lume globalizata, nu poate fi vorba de o solutie nationala", a declarat Strauss-Kahn.
In cadrul unei conferinte de presa, Strauss-Kahn a mai subliniat ca oficialii de la Beijing trebuie sa permita aprecierea yuanului, printre alte masuri menite sa stabilizeze economia chineza, mesaj ce a fost transmis in repetate randuri de oficialul FMI in timpul vizitei din China.
Intrebat care ar fi cel mai potrivit moment pentru ca autoritatile chineze sa permita aprecierea yuanului, Strauss-Kahn a raspuns: "Cu cat mai repede, cu atat mai bine".
Fostul director general al FMI Michel Camdessus a declarat ca ocazia de a reforma sistemul monetar mondial nu trebuie ratata. "Sunt deschise o serie de oportunitati favorabile, insa nu pe timp nelimitat", a afirmat el.
Camdessus sustine ideea, formulata in primavara de guvernatorul bancii centrale chineze, de a inlocui dolarul cu DST ca moneda internationala de rezerva.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă