Gatitul acasa scuteste banii dati pe iesirile la masa in oras
Data publicarii: 17-11-2009 | LifestyleCriza economica schimba obiceiurile de consum. Dupa o perioada in care erau disperati dupa telefoane mobile, aparate foto, LCD-uri si electrocasnice mari, romanii se orienteaza spre aparatele care ii ajuta sa faca economii.
Vanzarile de bunuri de folosinta indelungata s-au redus cu 42,3% in primele noua luni, la un miliard de euro, fata de ianuarie-septembrie 2008, in pofida revenirii pietei in trimestrul al treilea, comparativ cu cel de-al doilea, pe fondul crizei economice si scaderii veniturilor, arata un studiu GfK.
Sectoarele electrocasnicelor mici si telecomunicatiilor au scazut cu 23,2% si 28,6% in primele trei trimestre ale anului. Vanzarile de electrocasnice mari au avut un trimestru ceva mai bun, comparativ cu inceputul anului 2009, dar fata de 2008 vanzarile au scazut cu 37,6%. Electronicele de larg consum au scazut, de asemenea, cu 43,3%, in timp ce sectorul foto a inregistrat o descrestere de 46,9% in 2009. Sectoarele IT si de echipamente de birou au avut cea mai slaba performanta, scazand cu 50,8%, respectiv cu 53,2%.
Piata electrocasnicelor mici a fost mai rezistenta in fata crizei spre deesebire de celelalte sectoare, rata de scadere diminuandu-se usor, la 25% in trimestrul trei, de la 27,6% in aprilie-mai.
Vanzarile de electrocasnice mici in al treilea trimestru au fost de 18 milioane de euro, cea mai mare valoare din acest an.
O alta categorie, aceea a aparatelor de preparare a alimentelor, a avut un trimestru mai bun. Cererea mare de masini de tocat si mixere manuale a determinat vanzari mai mari decat in trimestrul trei al anului trecut. Atat robotii de bucatarie, cat si blenderele manuale si aparatura de bucatarie au avut o evolutie pozitiva in timpul anului.
"Criza financiara a schimbat comportamentul oamenilor, acestia prefera mai degraba sa gateasca acasa, decat sa iasa la masa in oras", se precizeaza in studiu.
Telefoanele mobile si smart au raportat, in iulie-septembrie, o scadere de 33,5%, la 61 milioane de lei, fata de trimestrul trei din 2008, cererea fiind sustinuta de diminuarea preturilor de vanzare si de noutatea tehnologiei incorporate in noile modele.
Scaderea imprumuturilor de nevoi personale, investitiile straine mai reduse, scaderea venitului consumatorilor, rata somajului mai mare, slabirea monedei locale si lipsa lichiditatilor care afecteaza anumiti retaileri au determinat in trimestrul trei reducerea vanzarilor de electronice de larg consum cu 45%.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice