Metode de incalzire a locuintei pe timp de iarna

Data publicarii: 16-11-2009 | Actualitate

Odata cu scaderea temperaturilor, romanii incep sa se gandeasca la metodele de incalzire a locuintei, fie ca sunt racordati la reteaua publica de termoficare, fie folosesc sisteme independente. Oricare ar fi situatia, piata de profil ofera variante pentru toate buzunarele. Cea mai comoda o reprezinta radiatoarele electrice - fie cele pe halogen, care dau o caldura mai mare, fie cele pe baza de ulei, care prezinta avantajul de a se raci mai greu atunci cand sunt deconectate. Au avantajul ca sunt ieftine si nu necesita montaj, dar trebuie alese in functie de consum. Pretul de achizitie pleaca de la cateva sute de lei vechi si creste in functie de puterea de incalzire.

Caloriferele din fonta sunt mai scumpe, dar au o eficienta mai mare datorita puterii termice mari. Fonta are un coeficient de transmisie a caldurii mai scazut decat aluminiul, otelul sau inoxul, ceea ce face sa se incalzeasca mai greu, dar sa se si raceasca mai greu. Aceste calorifere au insa o greutate foarte mare si ocupa mult loc in casa. Preturile sunt de circa 50 de lei pe element. De obicei sunt livrate in blocuri de cate 10 elemente, asamblate cu nipluri din otel.

Caloriferele din aluminiu au cel mai bun coeficient de transmisie termica si mai au avantajul ca, datorita maleabilitatii, pot fi proiectate in absolut orice forma. Au o greutate mica, deci ofera usurinta la montaj, dar au ca dezavantaje durata de viata mai mica si necesitatea aerisirii cat mai des. Pretul este de circa 40 de lei pe element si se livreaza, de obicei, in blocuri de la 2 pana la 12 elemente.

Caloriferele din otel (inox) au performante medii, intre cele de fonta si aluminiu, dar au o durata mai mare de viata (aproximativ 20 de ani). numai ca au si preturile la fel de medii ca si performantele. Singurul lucru in care exceleaza este durata de viata, ele fiind garantate 20 de ani. Preturile sunt de peste 100 de lei si cresc in functie de specificatiile tehnice (putere, consum etc).

Romantism electric

Cei care doresc o varianta mai romantica de incalzire a locuintei pot opta pentru un semineu. Daca fericitii care au o casa se pot bucura de caldura unui foc adevarat, cei care locuiesc in apartamente nu se pot multumi decat cu seminee electrice "cu efect de flacara". Comerciantii spun insa ca acestea au mai multe avantaje. Nu produc noxe si nu este nevoie de legarea acestora la un cos, eliminandu-se costurile de instalare.

Semineele electrice vin asamblate si gata de utilizare si se alimenteaza la o priza normala de 220 de wati. Preturile variaza intre 1900 si 5800 lei, in functie de model, marime, materialul din care este facut.

Caldura de la talpi

O varianta de incalzire din ce in ce mai interesanta pentru romani este cea prin pardoseala. Din punctul de vedere al sursei de alimentare, incalzirea prin podea poate fi electrica sau termica, cea electrica fiind ceva mai ieftina.

Specialistii din domeniu spun ca cel mai mare avantaj al acestei solutii de incalzire este repartizarea uniforma a caldurii in camera. Daca in cazul caloriferelor aerul cald se ridica spre tavan, iar la picioare de multe ori ramane rece, incalzirea prin podea elimina aceasta neplacere. Dezavantajul il reprezinta costurile ridicate - in medie, preturile unui sistem electric de incalzire prin pardoseala variaza intre 20 si 30 euro pe metru patrat, la acestea adaugandu-se si montarea care trebuie facuta de un specialist in domeniu.

Curentul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: