Tehnici neconventionale folosite de angajatori pentru selectarea candidatilor
Data publicarii: 16-11-2009 | HR/CariereStarea actuala a economiei nu da prea multe motive de optimism celor aflati in cautarea unui loc de munca. Reducerea dramatica a ofertelor de munca si dorinta companiilor de a atrage cei mai buni angajati, suficient de talentati incat sa poata contribui la mentinerea firmei pe linia de plutire, i-a determinat pe angajatori sa foloseasca in timpul procesului de recrutare o serie de mijloace mai putin conventionale.
Cateva dintre tehnicile utilizate au fost descrise de managerii de resurse umane chestionati de Yahoo!Hotjobs.
1. Inspectarea masinii candidatului. Desi pare o forma ciudata de selectie a fortei de munca, Tina Hamilton, manager la HireVision Group spune ca unul dintre directorii pentru care a lucrat se arata extrem de interesat de felul in care arata masinile celor veniti la interviu. Cei ale caror automobile erau bine intretinute si curate aveau din start o sansa in plus.
2. Supravegherea inainte de intrarea la interviu. O partea a angajatorilor ii fac pe candidati sa astepte in mod deliberat, astfel incat sa poata vedea cum isi umplu timpul. "Daca in acest timp te joci cu telefonul mobil in loc sa citesti ziarul financiar de pe masa, iti sabotezi singur sansele", spune Eileen Varelas de la Keystone Partners.
Ea recomanda umplerea timpului cu recitirea CV-ului sau cu rasfoirea publicatiilor de specialitate asezate strategic in fata candidatilor.
3. Testarea inclinatiei spre barfa. Waffles Natusch, presedinte al The Barrett Group, avertizeaza ca unii dintre directorii companiilor cu care a lucrat dadeau candidatilor, imediat dupa interviu, un ultim test. Un membru al echipei de recrutare juca rolul de candidat pentru a incerca sa afle informatii despre intervievatori. Daca cei iesiti de la interviu cadeau in plasa intinsa, indiferent daca remarcile erau pozitive sau negative, sansele de a li se oferi un job erau total compromise.
4. Observarea manierelor. Multi angajatori folosesc restaurantul ca loc de desfasurare al interviului. "Cunosc un manager care a refuzat un candidat din cauza modului in care a taiat carnea din farfurie", spune Varelas. Acesta a taiat intreaga portie deodata in loc sa o taie bucata cu bucata. "Modul in care cineva mananca este un bun indicator asupra caracterului sau a capacitatii sale de a rationa", este de parere psihologul Juliet Boghossian.
Redactia BankNews.ro
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice