Parlamentarii au credite de peste 100 mil. euro
Data publicarii: 13-11-2009 | PoliticaPeste 100 milioane de euro este valoarea datoriilor cumulate la banci de cei 471 de parlamentari, ceea ce inseamna o medie de 214.000 de euro. Valoarea este de 70 de ori mai mare decat indatorarea medie a unei familii din Romania, care se ridica la doar 3.000 de euro.
Cu salarii nete de 1.100 de euro, parlamentarii ar trebui sa plateasca rate lunare medii de cel putin 1.150 de euro, calculate la cele mai mici dobanzi (5%) si cele mai mari scadente (30 de ani) de pe piata.
Dar sarcina nu se distribuie uniform. Averile cumulate din Parlament depasesc un miliard de euro, iar majoritatea deputatilor si senatorilor raporteaza doar depozite. Unii au si active, si datorii, dar exista si cativa care ar trebui sa plateasca la banca rate de cateva ori mai mari decat salariul.
Insa, conditiile sunt ceva mai bune decat cele standard. Parlamentarii cu datoriile cele mai mari, chestionati de Business Standard, au spus ca si-au restructurat sau negociaza restructurari de credite, ca platesc doar dobanzile sau ca trebuie sa returneze toata suma imprumutata si dobanzile abia la scadenta. Topul parlamentarilor este condus detasat de deputatul PSD Robert Negoita, cu datorii de peste 40 milioane de euro, urmat de catre democrat-liberalul Silviu Prigoana, cu 25,4 milioane de euro. "Bronzul" il ia tot un pedelist, Cristian Boureanu, cu datorii de doar 7,5 milioane de euro. Marius Nicoara de la PNL si Elena Udrea de la PDL au, la randul lor, datorii de 3,5, respectiv 3,3 milioane de euro.
Parlamentarii alesi in 2008 au datorii fata de institutii bancare sau de persoane fizice de aproape 101.350.000 de euro, conform propriilor declaratii de avere. Daca deputatii au cumulat datorii in valoare de aproximativ 92 milioane de euro, senatorii stau mult mai bine cu gradul de indatorare, cu doar 9,3 milioane de euro.
Top 10 parlamentari datornici
- Robert Negoita, PSD: 40.820.704 euro
- Silviu Prigoana, PDL: 25.451.545 euro
- Cristian Boureanu, PDL: 7.551.611 euro
- Marius Petre Nicoara, PNL: 3.453.460 euro
- Elena Udrea, PDL: 3.343.563 euro
- Catalin Chereches, PSD: 1.511.705 euro
- Bogdan Ciuca, PC: 1.045.688 euro
- Catalin Croitoru, PDL: 732.000 euro
- Manuela Mitrea, PSD: 714.000 euro
- Miron Mitrea, PSD: 660.753 euro
Deputatul PSD Robert Negoita a declarat pentru Business Standard ca doar un milion de euro din datoria de 40 de milioane este contractat pe persoana fizica, restul fiind credite facute pe persoana juridica. "Creditele nu au nicio legatura cu politica. Sunt credite facute prost, legea e facuta prost, iar orice contract de creditare trebuie trecut in declaratia de avere. Sunt credite facute pe persoana juridica. Am luat un singur credit, de un milion de euro, pe persoana fizica, pe care l-am folosit tot pentru afaceri", a spus Negoita. Conform Top 300 Capital, fratii Ionut si Robert Negoita detin o avere de 350-380 milioane de euro, iar Silviu Prigoana are intre 70 si 80 milioane de euro.
In schimb, Cristian Boureanu detine active financiare de peste 450.000 de euro, precum si bijuterii si obiecte de uz casnic din argint, in valoare de 425.000 de euro. De asemenea, deputatul a obtinut peste 4,2 milioane de euro, in ultimul an, din instrainarea unor bunuri mobile.
Silviu Prigoana a declarat pentru Business Standard ca, din punctul sau de vedere, el nu are nicio datorie, iar suma cu care apare in declaratie este rezultatul modului in care a fost conceputa legea in acesta privinta. "Eu nu am 25,4 milioane de euro datorie, pentru ca tot ceea ce este trecut in declaratie sunt lucruri pe care legea ma pune sa le trec. Cecuri, bilete la ordine pe care le-am avalizat in companii care nici nu mai sunt la aceasta ora. Datoriile sunt ale companiilor, nu ale mele, ca persoana fizica. Eu am patru sau cinci milioane de euro, dar si aceasta suma nu e o datorie exigibila, pentru ca banca e proprietara, in fapt. Eu am pus gaj o casa, asa ca sunt chirias, nu proprietar", a declarat Prigoana. De asemenea, deputatul democrat-liberal a spus ca a completat declaratia de avere timp de trei luni, cu ajutorul a trei avocati si doi contabili, dar ca nu il intereseaza totalul. "Averea mea e sanatatea copiilor, nu stiu la cat s-o estimez", a adaugat Prigoana.
Integral in Business Standard
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani