Pregatiti-va bugetul pentru sarbatori!

Data publicarii: 12-11-2009 | Finante-Banci

Decembrie va fi o luna dificila pentru bugetul familiei. Mai ales in acest an. Va fi greu de rezistat cheltuielilor excesive, de aceea e bine sa va faceti din timp un plan si mai ales o lista cu prioritati. Apoi aveti grija sa respectati cu strictete ce ati planificat. Altfel, derapajele va pot pune in pericol finantele personale, cel putin pentru urmatoarea jumatate de an.

"Luna cadourilor", cum o numesc in mod traditional negustorii, pune presiune pe bugetul personal si deschide la maxim apetitul pentru tot felul de cheltuieli scapate adesea de sub control. Cumparaturi pe care - daca suntem cinstiti - nu le-ati face in timpul anului isi fac loc pe lista, in decembrie, incepand chiar din prima saptamana. Magazinele si bancile stiu asta si intensifica promotiile; pentru ele, ultima luna din an este perioada cu cele mai bune vanzari si ultima sansa de imbunatatire a cifrelor din bilant. Iata cateva pericole pe care e bine sa vi le reamintiti. Impulsul sarbatorilor. Marketingul pregateste deja decorul pentru activarea impulsurilor de cumparare: culori vii, reclame mari, Mosi Niculae si Mosi Craciuni, colinde, saniute, fulgi de nea, bradutui, tot arsenalul de pregatire pentru asaltul asupra portofelelor este readus in vitrine.

Toata lumea in jur discuta despre cadouri,  intri in magazin vezi ceva interesant, nu mai stai sa faci socoteli. Cumperi ca sa fii in rand cu lumea. Fara un buget dinainte stabilit si o lista - ce si pentru cine cumperi - devii victima sigura. Ca tot am pomenit de buget: daca nu stai prea bine cu banii, oricum nu vei putea sa-i multumesti pe toti cunoscutii. In plus, toata lumea stie ca suntem in plina criza si nu cred ca in cercul de prieteni va declansa cineva un concurs al cadourilor. Daca esti bugetar, 8 zile in minus pe statul de plata sunt un motiv in plus ca sa devii foarte precaut.

Fii gingas cu overdraftul!

Daca nu te-ai atins pana acum de "descoperitul de cont", te felicit! si te indemn sa mai rezisti inca o luna... Nu uita ca banii din overdraft sunt lefuri inca necastigate. Sa facem urmatorul calcul: ai trei salarii drept overdraft si din ele cheltuiesti unul in decembrie. Ca sa il dai inapoi, pe tot, in urmatoarea luna, ar insemna ca in ianuarie sa nu platesti nici o factura, sa nu cheltui nimic pe mancare, sa nu vorbesti deloc la telefonul mobil. Il achiti in doua luni inseamna ca in ianuarie si februarie trebuie sa te descurci, cum poti, cu jumatate din ce cheltuiai intr-o luna obisnuita. Daca dai inapoi lunar a zecea parte din salariul luat de pe overdraft, cu tot cu dobanzi, scapi de imprumut la anul pe vremea asta - in ipoteza ca nu te-a lovit intre timp vreun val de concedieri.

Integral in Romania Libera

Ultimele stiri pe BankNews.ro: