Cum o duc azi statele imprumutate de FMI
Data publicarii: 11-11-2009 | InternationalArgentina si Brazilia sunt doua state care au luat imprumuturi de la Fondul Monetar International (FMI). Brazilia a fost beneficiara celui mai mare imprumut acordart vreodata de Fond, iar anul acesta a anuntat ca va credita institutia cu 10 miliarde de dolari, adica o treime din creditul luat in 2002.
In intervalul 1991-1998, Argentina trebuia sa implementeze reforme structurale si sa faca privatizari, ceea ce a condus la reducerea inflatiei. Insa, de la jumatatea lui 1998, pe fondul problemelor economice cu care s-au confruntat Rusia si Brazilia, performantele economice ale Argentinei s-au deteriorat semnificativ, astfel ca statul sud-american, intrat in recesiune, apeleaza la FMI pentru finantarea deficitului bugetar, ajuns la 2,5%.
Interventia pentru salvarea cursului, limitata
Noua conducere a Argentinei, instalata la putere in decembrie 1999, solicita sprijinul FMI. In martie 2000, conducerea Fondului a aprobat acordarea unui nou imprumut, de 7,2 miliarde de dolari catre Agentina, pentru a sustine programele economice guvernamentale. In comunicatul remis de FMI la acea data se precizeaza ca "autoritatile din Argentina au aratat ca vor folosi banii cu multa precautie". Urmand politicile convenite cu FMI, Argentina trebuia sa inregistreze o crestere a produsului intern brut de 3,5% in 2000 si de 4% in anii urmatori.
In 2002, moneda nationala a Argentinei a suferit o devalorizare de aproape 70% in raport cu dolarul, iar produsul intern brut a scazut cu 11%. In ianuarie 2003, conducerea FMI a aprobat acordarea unui imprumut in valoare de 2,98 de miliarde de dolari Argentinei. Suma urma sa acopere toate obligatiile de plata pe care Argentina le avea catre Fond pana in august 2003.
Conform noului acord, Argentina trebuia sa gaseasca parghiile necesare pentru a mentine stabilitatea economica in timpul campaniei electorale din 2003, in urma careia urma sa fie ales un nou presedinte. Intre reformele convenite cu FMI, se numara si cele privind sistemul bancar, sistemul fiscal si politica monetara, scopul fiind reducerea inflatiei. Implicarea bancii centrale a Argentinei in salvarea monedei nationale, prin vanzarea rezervelor valutare, a fost limitata.
In 2006, produsul intern brut al Argentinei a crescut cu 8,5% fata de 2005, pana la 494,3 miliarde de dolari. In 2007, PIB a sporit cu 8,7%, la 537,3 miliarde de lei, iar in 2008 s-a inregistrat un plus de 6,8%, pana la 573,9 miliarde de dolari, cea mai importanta pondere fiind detinuta de servicii. Veniturile statului s-au ridicat la 86,65 de miliarde de dolari, iar cheltuielile la 82,85 miliarde de dolari. Inflatia s-a redus de la 8,8% in 2007 la 8,6% in 2008.
Integral in Evenimentul Zilei
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des