Fitch a marit nota pentru patru banci romanesti
Data publicarii: 18-08-2006Ratingul pe termen scurt al celor patru banci romanesti a fost schimbat de la "F3" la "F2", iar perspectiva de viitor a celor patru banci este "stabila", sustin analistii Fitch.
Ratingrile individuale si de sustinere au ramas neschimbate la "D", respectiv "2" pentru Banca Comerciala "Ion Tiriac", Bancpost si UniCredit Romania. De asemenea, Fitch a mentionat ca ratingul de sustinere al BRD - Groupe Société Générale a ramas, de asemenea, la "2".
"In majoritatea cazurilor, cel mai important motiv pentru ridicarea ratingului a fost daca banca-mama este puternica, desi pentru un numar mic de banci cresterea ratingului se datoreaza puterii financiare intrinseci a bancii, dupa cum arata ratingul individual al lor,", au declarat analistii Fitch in raport. Dat fiind faptul ca indicii de rating individual al bancilor romanesti nu a fost schimbat, ridicarea ratingului este datsorata puterii financiare a bancilor-mama din strainatate.
Bank Austria Creditanstalt, membra a grupului italian Unicredit, detine 50% din actiunile Bancii Comerciale "Ion Tiriac", care urmeaza sa fuzioneze cu HVB Bank Romania si Unicredit Romania. Banca Tiriac avea, la 30 iunie, active de 3,39 miliarde lei (949,95 milioane euro), in crestere cu 6,64% fata de decembrie 2005. Unicredit Romania gestiona active de 2,52 miliarde lei (706,16 milioane euro), in crestere cu 24,37% fata de finele anului 2005.
EFG Eurobank din Grecia este actionarul majoritar al Bancpost, care gestiona la finele lunii iunie active de 6,04 miliarde lei (1,69 miliarde euro), in crestere cu 5,8% fata de finalul anului 2005.
Groupe Société Générale detine pachetul majoritar al Bancii Romane pentru Dezvoltare, cu 58,33% din capitalul social BRD. Activele BRD - Groupe Société Générale cu 16,02% fata de sfarsitul anului trecut si erau de 22,3 miliarde lei (6,25 miliarde euro) dupa primul semestru al anului 2006.
Sursa: NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice