Allianz-Tiriac vrea fransiza la politele de asigurare obligatorie a locuintelor
Data publicarii: 10-11-2009 | Finante-BanciAsiguratorul Allianz-Tiriac nu este interesat sa intre in actionariatul Poolului de asigurare Impotriva Dezastrelor (PAID), motivand ca prima de asigurare obligatorie a locuintelor nu are o baza de calcul, iar politele nu au fransiza, a declarat directorul general, Cristian Constantinescu.
"Este nevoie fie de fransiza, fie de o prima care sa fie determinata prin calcule actuariale de catre Pool, si nu sa fie dictata prin lege, urmand sa fie schimbata la propunerea CSA", a afirmat Constantinescu.
"Orice membru al PAID ar trebui sa aiba trei calitati extrem de clare: una de actionar, a doua este cea de agent prin care se distribuie politele si a treia calitate este cea de lichidator de daune pentru politele pe care le-a distribuit, in calitate de agent", a completat el.
Potrivit legii, membrul PAID care are si calitatea de agent trebuie sa plateasca dauna, urmand sa o recupereze candva, de la Pool, in conditiile in care nu dispune de aceste fonduri ca sa plateasca daunele, a subliniat directorul general al Allianz-Tiriac.
Asigurarea obligatorie a locuintelor va fi aplicata in Romania de anul viitor, insa doar unii asiguratori de pe piata au intrat in PAID.
Proprietarii care nu isi asigura locuintele risca o amenda cuprinsa intre 100 si 500 lei, in timp ce prima obligatorie este de 20 euro in cazul locuintelor tip A si de 10 euro in cazul locuintelor tip B. Suma maxima asigurata este de 20.000 euro pentru locuintele de tip A si de 10.000 euro pentru cele de tip B.
Amenzile contraventionale stabilite prin lege si aplicate de CSA se fac venituri la bugetul de stat in cota de 40%, venituri la bugetul CSA in proportie de 40%, iar restul de 20% se face venit la bugetul autoritatilor locale de pe raza teritoriala in care locuieste persoana respectiva. Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre primari si de persoanele imputernicite in acest scop.
Asigurarea obligatorie a locuintelor acopera riscul de cutremur, alunecari de teren ori inundatii, pentru fiecare constructie cu destinatia de locuinta.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii