Allianz-Tiriac vrea fransiza la politele de asigurare obligatorie a locuintelor
Data publicarii: 10-11-2009 | Finante-BanciAsiguratorul Allianz-Tiriac nu este interesat sa intre in actionariatul Poolului de asigurare Impotriva Dezastrelor (PAID), motivand ca prima de asigurare obligatorie a locuintelor nu are o baza de calcul, iar politele nu au fransiza, a declarat directorul general, Cristian Constantinescu.
"Este nevoie fie de fransiza, fie de o prima care sa fie determinata prin calcule actuariale de catre Pool, si nu sa fie dictata prin lege, urmand sa fie schimbata la propunerea CSA", a afirmat Constantinescu.
"Orice membru al PAID ar trebui sa aiba trei calitati extrem de clare: una de actionar, a doua este cea de agent prin care se distribuie politele si a treia calitate este cea de lichidator de daune pentru politele pe care le-a distribuit, in calitate de agent", a completat el.
Potrivit legii, membrul PAID care are si calitatea de agent trebuie sa plateasca dauna, urmand sa o recupereze candva, de la Pool, in conditiile in care nu dispune de aceste fonduri ca sa plateasca daunele, a subliniat directorul general al Allianz-Tiriac.
Asigurarea obligatorie a locuintelor va fi aplicata in Romania de anul viitor, insa doar unii asiguratori de pe piata au intrat in PAID.
Proprietarii care nu isi asigura locuintele risca o amenda cuprinsa intre 100 si 500 lei, in timp ce prima obligatorie este de 20 euro in cazul locuintelor tip A si de 10 euro in cazul locuintelor tip B. Suma maxima asigurata este de 20.000 euro pentru locuintele de tip A si de 10.000 euro pentru cele de tip B.
Amenzile contraventionale stabilite prin lege si aplicate de CSA se fac venituri la bugetul de stat in cota de 40%, venituri la bugetul CSA in proportie de 40%, iar restul de 20% se face venit la bugetul autoritatilor locale de pe raza teritoriala in care locuieste persoana respectiva. Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre primari si de persoanele imputernicite in acest scop.
Asigurarea obligatorie a locuintelor acopera riscul de cutremur, alunecari de teren ori inundatii, pentru fiecare constructie cu destinatia de locuinta.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman