Preturile materiilor prime - intre cerere, oferta si investitii

Data publicarii: 09-11-2009 | Economie

Devalorizarea dolarului american stimuleaza cresterea preturilor si investitiile in marfuri. Chiar daca pana la sfarsitul anului in curs preturile unora dintre materiile prime alimentare ar putea sa scada, e de asteptat ca anul 2010 sa aduca scumpiri ale acestora. 

"Piata marfurilor nu mai este demult influentata doar de principiul <> al cererii si ofertei: evolutia dolarului american- moneda de referinta a lumii, variantele pe care le au la indemana investitorii pentru a-si plasa banii, precum si diferitele interese economice ale unor tari, organizatii si industrii isi spun cuvantul asupra preturilor marfurilor, conducand adesea la evolutii ale acestora care sunt greu de estimat de catre principalii actori din domeniu", a aratat Victor Safta, directorul sucursalei din Romania a X-Trade Brokers, casa de brokeraj activa pe piata din Europa Centrala si de Est.

Traderii si investitorii specializati pe piata graului, de exemplu, au realizat castiguri semnificative pana la inceputul anul in curs ca urmare a pretului in crestere. Datorita cererii mari si pretului pe masura din anul 2008, multi fermieri din intreaga lume si-au orientat in 2009 productia catre grau, ceea ce a facut ca in acest an productia la nivel mondial sa atinga un nivel record, care a condus, in mod firesc la scaderea dramatica a pretului. Conform organizatiilor internationale din domeniu, rezervele mondiale de grau sunt in acest an cu cca 14% mai mari decat anul trecut, iar pretul graului este asteptat sa isi continue scaderea pana in decembrie. "Graul se afla intr-un trend descendent, putandu-se observa formarea de minime si maxime locale in scadere. Suportul se gaseste in acest moment la nivelul de 438,00 USD/ bushel, in timp ce rezistenta se afla la 573,50 USD/ bushel. Indicatorii au configuratii negative ce anticipeaza testarea suportului de la 438,00 USD/ bushel ", spun analistii X-Trade Brokers.

"Devalorizarea dolarului american, precum si interesul investitorilor de a-si orienta investitiile catre marfuri, pentru a se proteja impotriva variatiilor dolarului american ar putea da insa un impuls pretului graului, sustinandu-l sa nu <> si mai mult", arata analistii. "Unii investitori se asteapta ca pretul graului sa marcheze o scadere de cca 35% in acest an comparativ cu anul precedent, insa este putin probabil ca in Romania aceasta evolutie sa se regaseasca in preturile produselor finite, respectiv in special in cel al painii. Cel mai probabil, industria prelucratoare isi va compensa astfel scaderea volumului de productie, cauzata atat de criza, cat si de trendul general descendent privind consumul de paine", a aratat Victor Safta. Pentru 2010- 2011 insa, analistii prevad o crestere a pretului graului, avand in vedere atat consumul si cererea in crestere, cat si o reactie a fermierilor in sens invers celei din anul curent, respectiv de reducere a suprafetelor cultivate cu grau, dat fiind castigul redus din acest an.

La polul opus evolutiei graului se afla pretul zaharului, care a inregistrat un maxim al ultimilor ani, din cauza productiei in scadere la nivel mondial: unele state de pe diferite continente si-au orientat suprafetele catre culturile de grau, in detrimentul altor recolte, iar Uniunea Europeana restructureaza piata zaharului de cativa ani, fapt care inseamna, printre altele, reduceri semnificative ale cotelor de productie. In plus, o buna parte din productia de trestie de zahar va fi destinata productiei de combustibil alternativ (etanol). Chiar daca pe termen mediu si lung analistii se asteapta la cresterea pretului zaharului, pe termen scurt este posibil ca acesta sa scada: "Dupa inregistrarea unei cresteri impresionante si atingerea unei valori maxime de 25.40 USD/pound, zaharul s-a incadrat intr-o evolutie laterala delimitata de suportul de la 21,20 USD/ pound si rezistenta de la 24,80 USD/ pound. Indicatorii au configuratii negative, dupa ce anterior generasera divergente, ceea ce ne determina sa consideram probabila testarea suportului de la 21,20 USD/ pound. In cazul trecerii sub zona suport de la 21,20 USD/ pound, corectia ar putea atinge suportul de la 16,00", arata analistii.

De asemenea, pe termen scurt, analistii se asteapta la o scadere a pretului porumbului, acesta incadrandu-se intr-un interval de evolutie dat de suportul de la 303,30 USD/ bushel si rezistenta de la 430.30 USD/ bushel, interval care a rezistat pentru mai mult de un an. "Ne asteptam la retestarea suportului de la 303,30 USD/ bushel ", spun analistii X-Trade Brokers.

Redactia BankNews.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: