Cum pot locurile de munca moderne narui abilitatile creierului uman
Data publicarii: 09-11-2009 | HR/CariereLocurile de munca actuale pot reprezenta o adevarata amenintare pentru sanatatea psihicului uman, data fiind incarcatura emotionala puternica intalnita in majoritatea birourilor, manifestata, cel mai adesea, sub forma unor sentimente negative precum amenintarea constanta sau frica subconstienta, se arata in ultima carte a neuropsihologului David Rock.
In "Your Brain at Work" acesta arata ca realitatile de la birou pot fi atat de nocive incat pot duce la erodarea abilitatii de a gandi corect si, in consecinta, la scaderea productivitatii si diminuarea capacitatii de a rezolva problemele de zi cu zi.
Toate acestea se intampla pentru ca inca nu este inteleasa in totalitate o componenta cheie a fiintei umane. "Unul dintre lucrurile esentiale pe care organizatiile trebuie sa il faca este respectul fata de natura profund sociala a creierului uman. Oamenii nu sunt rationali, sunt sociali iar aceasta inseamna ca toate actiunile noastre urmaresc cresterea capitalului social si diminuarea amenintarilor ce vin din aceasta directie", spune Rock.
Neuropsihologul, fondatorul unei companii care aplica principiile sale despre functionarea creierului in sesiuni de training pentru lideri, a numit cinci marii arii care pot duce la declansarea mecanismelor de aparare ale creierului la locul de munca: statutul, siguranta, autonomia, relationarea si corectitudinea.
Colegul care incearca sa obtina functia de conducere detinuta de seful sau, vestile ingrijoratoare referitoare la viitorul angajatilor, inhibarea initiativei personale, exluderea din grupurile de discutii ale colegilor sau lipsa de apreciere fata de propria munca sunt exemple de motive care pot ruina buna functionare a creierului.
Daca unul dintre factorii de mai sus intervine la locul de munca, cortexul prefrontal, parte a creierului folosita in stabilirea tintelor, trasarea planurilor, controlul impulsurilor, rezolvarea problemelor si a gandirii creative, isi pierde toate abilitatile, atragand dupa sine o slaba productivitate si performante reduse.
Redactia BankNews.ro
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii