Romania face primii pasi catre o Lege a Internetului
Data publicarii: 05-11-2009 | ActualitateReprezentantii Guvernului, industriei muzicale, ai companiilor media si de telecomunicatii sustin ca reglementarea internetului si a facilitatilor de download nu trebuie sa incalce liberul acces la cultura, dar admit ca drepturile de autor trebuie protejate printr-o viitoare lege a internetului.
Mai multi reprezentanti ai utilizatorilor, fie ca proveneau din mediul presei sau dintre bloggeri, au criticat documentul "Acordul pentru dezvoltarea si protectia operelor pe noile retele digitale", elaborat de Oficiul Roman pentru Drepturi de Autor (ORDA), care a admis ca poate fi anulat.
Drintre obiectiile aduse "acordului" cele mai grave au fost lipsa definirii conceptelor si limitarea dreptului constitutional de liber acces la cultura si cunoastere. Astfel, utilizatorii de internet sunt numiti "consumatori", iar accesul este redus la "acces rezonabil al consumatorilor la cultura si cunoastere".
Printre prevederile acordului se numara simplificarea "modului de acordare a licentelor in mediul digital, inclusiv prin analizarea organizarii unui ghiseu virtual unic", "digitizarea repertoriului national si promovarea si integrarea sa in repertoriul international pentru a putea fi utilizat si de consumatori din alte tari", asigurarea "transparentei metodelor de licentiere" si reglementarea folosirii operelor "orfane", al carui autor a murit si nu exista mostenitori sau care nu au autor identificat.
Pentru elaborarea unui nou document care sa reglementeze principiile internetului, download-ului si share-ului, s-a stabilit organizarea a patru grupuri de interese (autoritati, societatea civila, mediul de afaceri si autorii), care sa lucreze pe doua planuri, practic si strategic.
ORDA va anunta ulterior adresa web unde vor avea loc discutiile pentru elaborarea documentelor mentionate. Discutiile sunt libere si publice, astfel incat oricare dintre cei sapte milioane de utilizatori de internet din Romania va putea interveni.
Printre prevederile care ar trebui sa fie incluse in viitorul document au fost precizate "adaptarea legislatiei", "justul echilibru intre autori si consumatori", "recunoasterea capacitatilor creatoare ale utilizatorilor", "protectia operei scrise", "respectarea dreptului la acces", si "marirea procentului de utilizare a internetului si culturii online".
Documentul final nu se va constitui intr-o lege, dar va putea fi un punct de plecare.
In prezent in Romania nu exista un acord asupra unui regulament strict al internetului. Acest domeniu este reglementat de trei alte arii legislative, protectia consumatorului, legea drepturilor de autor si legile telecomunicatiilor.
Problemele ridicate de liberul transfer de date pe internet afecteaza, insa, numeroase alte domenii. De pilda, in noua Lege a Educatiei Nationale, aflata acum pe masa Curtii Constitutionale, se mentioneaza o "abordare educationala, pedagogica care sa conduca la prevenirea pirateriei in mediul digital".
Internetul, intre piraterie si acces la informatie
Masurile impotriva pirateriei pe internet si, implicit, pentru protejarea drepturilor de autor, reprezinta, de altfel, un subiect de actualitate pe agenda autoritatilor din tarile europene si din SUA. In Marea Britanie, de pilda, peste sapte milioane de utilizatori de internet ar putea risca sanctiuni pentru piraterie care sa mearga de la restrictionarea accesului in mediul online pana la amenzi de 50.000 de lire sterline, potrivit unor masuri planuit de guvern. Planul a starnit controverse, inclusiv in randul autoritatilor. Astfel, Tom Watson, un inalt oficial al guvernului britanic, a criticat insa propunerile de sanctionare a pirateriei online, catalogandu-le drept extreme, si a facut apel pentru o abordare mult mai ponderata in ceea ce ii priveste pe cei care doar descarca materiale aflate sub protectia copyright-ului. El a mai precizat ca mult mai grave sunt actiunile celor care fac posibila descarcarea ilegala de pe internet a muzicii si a filmelor si ca mai degraba acestia ar trebui pedepsiti.
Interventia lui Watson a venit la putine zile dupa ce Pirate Party, partidul suedez ce urmareste legalizarea pirateriei pe inernet, si-a anuntat deschiderea unei filiale in Marea Britanie. Pirate Party, care are un reprezentant si in Parlamentul European, a adunat cate 100 de adepti pe ora in randul britanicilor, de la infiintarea filialei.
In luna mai, parlamentarii francezi au adoptat legea Hadopi, care protejeaza drepturile de autor de pe internet si stabileste amenzi pentru descarcarea ilegala de fisiere si chiar sistarea accesului la internet pentru cei care recidiveaza.
Jammie Thomas-Rassett, prima femeie acuzata de descarcare ilegala de fisiere in SUA, a primit o amenda de 1,92 milioane de dolari, la inceputul acestui an. Departamentul de justitie a intervenit recent in cazul Thomas-Rassett, dupa ce apararea a lansat un apel, considerand sanctiunea "neconstitutionala". Din pacate pentru Thomas-Rassett, Congresul american nu a fost de acord si a mentinut amenda. In luna iulie, Joel Tenenbaum a fost cel de-al doilea cetatean acuzat in SUA pentru descarcare ilegala de fisiere. Tenebaum a recunoscut ca a descarcat ilegal 30 de melodii, delict pentru care a fost nevoit sa achite statului o amenda de 675.000 dolari.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice