Prima Casa a stimulat doar cererea pentru cutii de chibrituri
Data publicarii: 05-11-2009 | ImobiliareProgramul "Prima Casa", demarat de guvern in luna iulie a acestui an, a dat un mic imbold pietei imobiliare. Acesta a incurajat, insa, in mare masura, cumpararea de apartamente cu cel mult doua camere, al caror pret se apropie sau chiar depaseste plafonul garantat de stat.
"Dupa 4 luni de la demararea programului «Prima Casa», am simtit o reala amelioarare a vanzarilor pentru apartamentele ieftine din proiect. Suntem multumiti de aceasta situatie, dar ne intrebam daca romanii, in special familiile care au si copii, nu au nevoie de mai mult decat de un apartament cu doua camere si o singura baie", a declarat Valentin Tanase, vicepresedinte Platinum Group. In opinia acestuia, alte probleme care ar trebui rezolvate sunt adaptarea programelor bancare la nevoile cumparatorilor, inscrierea tuturor veniturilor in cartea de munca si construirea de proiecte imobiliare care sa se adreseze clasei medii.
"In momentul de fata se poate spune ca programul «Prima Casa» functioneaza, insa ar avea nevoie de cateva modificari majore, astfel incat sa incurajeze si achizitia de apartamente cu suprafete mai mari. Limita de 57.000 de euro - suma maxima care poate fi creditata prin programul «Prima Casa» - incurajeaza achizitia apartamentelor cu suprafete mici. Nevoie pentru apartamentele cu 3 - 4 camere exista, dar nu exista posibilitati de finantare adaptate. Astazi, in Bucuresti, apartamentele noi cu trei camere au preturi in jurul valorii de 135.000 de euro+TVA. Cati oameni si le pot permite? Ar trebui sa mearga la banca pentru un imprumut de 120.000 de euro, la care vor plati o dobanda intre 7 si 10%. Asta ar insemna o rata de circa 1.000 de euro pe luna", a mai spus Tanase. Acesta considera ca ar fi necesara cresterea marjei de 57.000 de euro, cuplata cu o crestere de la 90.000 de euro la 150.000 de euro a limitei pentru care este valabil un TVA de 5%. Totodata, in opinia lui Tanase, si dezvoltatorii ar trebui sa vina cu discounturi mai mari.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice