BNR tine cursul in menghina

Data publicarii: 04-11-2009 | Finante-Banci

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a surprins din nou piata in ultima sedinta dedicata politicii monetare din acest an. Astfel, Consiliul de Administratie (CA) al BNR a decis, ieri, sa mentina rata dobanzii de politica monetara la 8%, ca de altfel si ratele pentru rezervele minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei, la 15%, si in valuta, la 30%, intr-un context in care Romania se confrunta cu o criza economica, careia i se mai adauga incertitudinile din planul politic.

Majoritatea analistilor au estimat ca Banca Nationala va reduce dobanda de politica monetara cu 0,25%, la 7,75%, acestia mizand pe faptul ca BNR va asigura continuitatea pentru semnalul de relaxare a politicii monetare.
 
Cu toate acestea, prognozele economistilor au variat intre mentinerea ratei si o relaxare de pana la un punct procentual.

In cadrul sedintei de ieri BNR a mai hotarat gestionarea ferma a lichiditatii din sistemul bancar in vederea consolidarii transmisiei semnalelor de politica monetara, se arata intr-un comunicat al bancii centrale.

In acest context, economistul-sef al ING Bank, Nicolae Alexandru Chidesciuc, atrage atentia asupra faptului ca BNR este axata aproape exclusiv pe controlul cursului de schimb. ''Decizia Bancii Nationale de a mentine dobanda-cheie si ratele rezervelor minime obligatorii demonstreaza ca aceasta este axata aproape exclusiv pe controlul cursului de schimb in detrimentul controlului activitatii economice'', a declarat, pentru Curierul National, Nicolae Alexandru Chidesciuc. Acesta este de parere ca ''dobanda-cheie din Romania se numara printre cele mai ridicate din UE si in termeni reali, poate cea mai ridicata la nivelul Uniunii Europene, ceea ce pune presiune pe economie, in sensul incetinirii activitatii economice''.

''Nu vad sanse nici pentru 2011 de temperare sustenabila a inflatiei''

Pe de alta parte, Consiliul de Administratie al BNR a stabilit ca tinta de inflatie pentru anul 2011 sa se situeze la nivelul de 3%, cu un interval de variatie de plus/minus un punct procentual, in scadere cu 0,5% cu obiectivul de 3,5% fixat pentru anul viitor, de atingerea tintei depinzand sansele Romaniei de a adopta euro in 2015.

Potrivit comunicatului bancii centrale, tinta asumata va fi discutata cu Guvernul.
In ceea ce priveste inflatia, Chidesciuc apreciaza aceasta tinta ca fiind una ambitioasa si usor nerealista, iar singurul factor care ar contribui la atingerea tintei de 3% ar fi un leu mai puternic, insa sunt prea multi factori care vor pune presiune pe inflatie. ''O tinta de inflatie de 3% pentru 2011 este una ambitioasa, usor nerealista, aceasta putand afecta credibilitatea bancii centrale. Daca ne uitam in urma, constatam ca nu am avut succes in atingerea tintei si nu vad sanse nici pentru 2011 de temperare sustenabila a inflatiei. Un leu mai puternic ar putea contribui la aceasta tinta, insa avem prea multi alti factori care vor pune presiune pe inflatie. Avem accizele, precum si preturile administrate care vor creste", a subliniat economistul-sef al ING Bank, Nicolae Alexandru Chidesciuc.

De asemenea, acesta se asteapta la cresteri de salarii  in 2011, dupa ce anul viitor salariile vor fi inghetate si la o reluare a cresterii economice, ceea ce va pune presiune pe inflatie.

Potrivit lui Chidesciuc, deciziile BNR din ultima sedinta din acest an dovedesc faptul ca ''politica monetara este prea stransa in comparatie cu nevoile unei economii in recesiune''. Chidesciuc  considera ca Romania are nevoie in acest context de reforme in economie, de cresterea eficientei competitiei si pana cand nu vor rezolva aceste probleme, este greu sa vorbim de o scadere a inflatiei.

Cursul va cobori la 4,15 lei/euro in urmatoarele 12 luni

Leul se va deprecia usor pana in decembrie, cursul urmand sa urce la 4,32 lei/euro, dar moneda nationala se va aprecia in orizontul urmatoarelor 12 luni, la o rata de schimb de 4,15 lei/euro, anticipeaza analistii care au participat la un sondaj efectuat de Reuters, citati de Mediafax. BNR a stabilit,  ieri, un curs de refernita de 4,3017 lei/euro, in scadere cu 0,3 bani fata de nivelul de luni. La deschidere, euro era cotat la 4,3070 - 4,3100 lei/euro, dupa ce ultimele tranzactii de luni s-au realizat la un curs de schimb de 4,3050 - 4,3075 lei/euro. Potrivit rezultatelor sondajului Reuters, analistii anticipeaza in medie un curs de 4,32 lei/euro peste o luna, respectiv 4,3 lei/euro in termen de trei luni. Primul declin semnificativ este semnalat peste 6 luni, cand cursul ar trebui sa ajunga, potrivit mediei estimarilor, la 4,26 lei/euro, iar intr-un an leul se va aprecia la 4,15 lei/euro.

BNR anticipeaza pe termen scurt presiuni inflationiste induse de ajustarile accizelor de la 1 ianuarie 2010, dobanzi interbancare peste rata de politica monetara si anticipatii negative din politicile fiscale si de venituri, afectate de climatul politic volatil. "Pe termen scurt, se prefigureaza manifestarea unor presiuni inflationiste induse de ajustarile preconizate ale accizelor incepand cu 1 ianuarie 2010, tendinta de mentinere a ecartului dintre ratele dobanzilor interbancare si rata dobanzii de politica monetara, precum si impactul nefavorabil asupra anticipatiilor generat de accentuarea riscurilor legate de politicile fiscala si de venituri in contextul unui climat politic volatil", se arata in comunicatul detaliat transmis de banca centrala dupa sedinta de politica monetara a Consiliului de Administratie.

Banca centrala noteaza ca, in aceste conditii, conservarea perspectivelor de revenire a ratei inflatiei in apropierea tintelor stabilite pe termen mediu si ancorarea anticipatiilor inflationiste impun pastrarea unei conduite prudente a politicii monetare.  "In plus, pentru asigurarea sustenabilitatii acestui proces si crearea unor perspective de relansare durabila a cresterii economice este necesara incadrarea cat mai rapida a celorlalte componente ale mix-ului de politici macroeconomice pe coordonatele convenite in cadrul aranjamentului multilateral de finantare externa incheiat cu UE, FMI si alte institutii financiare internationale", se mai mentioneaza in comunicat.

Curierul National

Ultimele stiri pe BankNews.ro: