Masina condusa cu iPhone-ul, prezentata in Germania
Data publicarii: 04-11-2009 | AutoCercetatorii germani au prezentat o inovatie de zile mari, care transforma in realitate idei posibile pana acum doar in filmele cu James Bond. Este vorba despre autoturismul condus prin intermediul unei aplicatii a telefonului mobil.
Membrii unei echipe de cercetatori de la o prestigioasa universitate din Berlin au dezvoltat o aplicatie pentru iPhone care face posibil condusul fara sofer al unui autoturism special adaptat.
Masina condusa de computer a fost numita "The Spirit of Berlin" ("Spiritul Berlinului"). Cercetatorii au explicat principiile de functionare ale masinii minune:
"Putem conduce aceasta masina prin intermediul retelei de telefonie mobila. Trebuie sa acceptam intarzierea semnalului care se transmite computerului, dar in principiu este posibil ca aceasta masina sa poata fi condusa din orice apartament de aici, din Berlin."
Specialistii au aratat cum semnalul este transferat de la telefon spre masina prin intermediul unei retele locale wireless. Computerele din interiorul masinii proceseaza informatiile primite de la sistemul de navigatie, senzorii laser si camerele video instalate la bord. Asftel, masina poate vira, frana sau accelera.
Mai mult, cu ajutorul senzorilor, sistemul masinii poate recunoaste pietonii sau alte masini si motociclete aflate in trafic. Sistemul poate determina si distanta la care se afla masina de diferite obiecte.
Potrivit oamenilor de stiinta, computerul este dotat si cu o harta a obiectelor mobile si imobile, aflate de-a lungul drumului. Exista insa si cateva probleme:
"Principala problema in a aduce astfel de masini pe sosele nu este de natura tehnica. Tehnica este bine dezvoltata. Problemele sunt ridicate de infrastructura si de aspectul legal. Pentru ca, daca o astfel de masina produce un accident auto, sau cand doua astfel de masini se ciocnesc, cine este considerat vinovat?".
Pana cand aceste probleme nu vor putea fi insa rezolvate, astfel de masini vor sta departe de sosele.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice