Aproximativ jumatate dintre farmaciile romanesti risca falimentul
Data publicarii: 02-11-2009 | AfaceriAproape 50% dintre farmaciile romanesti sunt in pericol de a intra in faliment in urmatoarele patru-cinci luni, in conditiile in care deja o treime dintre ele se confrunta cu mari dificultati financiare, fiind, in mare parte, in stare de insolventa! Este semnalul de alarma tras de Colegiului Farmacistilor din Romania.
Guvernul a decretat: sapte luni de acum inainte farmaciile ar trebui sa plateasca lunar medicamentele pe care le achizitioneaza, taxele si impozitele catre Bugetul de stat, TVA-ul, salariile, chiriile si utilitatile, fara sa incaseze nimic.
Toate acestea in conditiile in care, incepand cu luna iunie a acestui an, Casele Judetene de Asigurari au facut plati la cota de avarie pentru medicamentele compensate si gratuite, restantele catre farmacii atingand deja un maxim istoric, dat fiind faptul ca medicamentele eliberate pentru programele nationale de sanatate nu au mai fost achitate din luna martie 2009. Presedintele Colegiului Farmacistilor din Romania, Dumitru Lupuliasa, spune ca o astfel de masura, care a fost deja cuprinsa intr-o hotarare de guvern, va conduce la blocarea, in mai putin de o luna, a activitatii unei bune parti din farmaciile romanesti.
"Cei care au promovat o astfel de masura nu si-au dat seama ca este un lucru extrem de grav si ca, in acest fel, ne indreptam spre colaps!", a declarat Dumitru Lupuliasa, care atrage atentia ca reprezentantii Ministerului Sanatatii le-au propus initial farmacistilor prelungirea termenului pentru livrarea banilor la 120 de zile, dar ca, in final, in hotararea de guvern a fost stabilit un "ragaz" de 180 de zile pentru Executiv, in defavoarea farmaciilor.
Farmacistii au ajuns sa se imprumute la banci pentru a mai acoperi din datorii
Si mai grav este ca actul normativ ar putea avea efecte retroactive, fapt de neconceput pentru mediul privat. "Noi asteptam platile pentru lunile iulie-septembrie, dar am fost anuntati de Casele Judetene ca s-au retras toate fondurile respective si au fost indreptate spre spitale", a precizat presedintele Colegiului Farmacistilor din Romania, care a mai adaugat ca statisticile oficiale arata ca peste 75% din cifra de afaceri a acestora este reprezentata de medicamente eliberate pe baza de retete compensate si gratuite. Mai mult decat atat, farmacistii se gandesc, cu groaza, la posibilitatea in care distribuitorii de medicamente vor ajunge sa perceapa penalizari de intarziere a platilor.
Integral in Financiarul
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice