Cinci mituri asociate ideii de job ideal
Data publicarii: 02-11-2009 | HR/CariereAni de zile petrecuti pe bancile scolilor, urmati de alti ani sacrificati in birourile companiilor, cu speranta ca la un moment dat eforturile depuse vor duce la realizarea telului urmarit cu perseverenta: obtinerea job-ului ideal.
Conceptul nu este intotdeauna usor de definit si, de multe ori, atunci cand este atins, se constata ca este mai degraba idealizat decat ideal. Expertii in resurse umane au facut o lista cu cele mai frecvente mituri asociate ideii de job ideal.
1. Fiecare om nu poate avea decat un singur job ideal, este primul mit identificat de consilierii HR. Conform acestora, oamenii au tendinta sa se focalizeze doar pe o parte limitata a realitatilor de pe piata muncii si scapa din vedere multe alte oportunitati.
Sunt zeci de locuri de munca diferite, toate continand un numar de avantaje sau dezavantaje, iar un bun criteriu de a decide ce te multumeste intr-o masura mai mare este trecerea in revista a experientelor anterioare, identificarea celor pozitive si a factorilor care le-au facut pozitive. In acest fel vei putea face portretul robot al locului de munca potrivit.
2. Daca voi obtine jobul ideal, intotdeauna totul va fi perfect, este al doilea mit pus in evidenta de experti. In realitate vor fi nenumarate momente in care lucrurile nu vor merge asa cum iti doresti. Chiar daca iubesti ceea ce faci, zilele rele, in care nimic nu merge cum ar trebui, sunt inevitabile.
3. Locul de munca ideal este bine platit, un al treilea mit demontat de consultanti. Serviciile bine platite sunt corelate cu un grad de responsabiltate direct-proportional. Cei care au o toleranta scazuta fata de responsabilitati, vor descoperi ca ideal poate fi si un loc de munca platit modest.
4. Nu exista job ideal, mit generat de tabara pesimista a angajatilor, cei care vad intotdeauna jumatatea goala a paharului. Fiecare are propria viziune asupra acestui concept si poate lua atat forma unei cariere construita pe baza propriilor pasiuni, cat si a unui serviciu extenuant, dar care iti da posibilitatea sa-ti platesti datoriile si sa duci o viata decenta.
Expertii recomanda perceperea job-urilor care nu corespund cu propriile pasiuni ca pe un mijloc de realizare a unor lucruri mai importante: siguranta familiei, o casa confortabila, vacante placute, etc.
5. Toti au o chemare. Unii oameni au o viziune clara asupra a ceea ce urmeaza sa faca si a directiei pe care o va lua cariera lor, altii simt ca au o chemare, dar inca nu o identifica exact, in timp ce altii nu au nici un fel de tel aplicabil carierei.
George Trifu
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman