Islanda liberalizeaza partial contul de capital din 1 noiembrie
Data publicarii: 02-11-2009 | InternationalBanca centrala din Islanda a anuntat sambata ca va liberaliza treptat contul de capital, un prim pas constand in ridicarea restrictiilor la capitalurile ce intra din strainatate incepand cu 1 noiembrie, la aproape un an dupa instituirea unui control strict in urma crizei severe, potrivit AFP.
Institutia a precizat, intr-un comunicat, ca a intreprins o prima etapa in ridicarea progresiva a controlului transferurilor de capitaluri, permitand intrarea de valute straine prin noi investitii, cu posibilitatea iesirii ulterioare de valuta ca urmare a investitiilor.
Astfel, investitorii vor fi autorizati, "fara restrictii, sa converteasca in moneda straina sumele provenite din investitii efectuate dupa 1 noiembrie 2009". Anterior, nerezidentii erau autorizati sa transfere doar valuta provenita din dividende sau dobanzi incasate din investitiile in Islanda.
Controlul contului de capital a fost instaurat in Islanda in 28 noiembrie 2008, in scopul de a stabiliza economia in contextul gravei crize financiare in care a intrat insula incepand cu luna octombrie.
La finalul anului trecut, principalele banci ale tarii s-au prabusit, iar coroana islandeza s-a depreciat masiv, fortand guvernul sa apeleze la un pachet de finantare de la Fondul Monetar International (FMI), in valoare de 4,6 miliarde dolari.
Banca centrala islandeza precizeaza ca a luat aceasta decizie deoarece conditiile necesare pentru prima faza a liberalizarii contului de capital au fost intrunite, in conformitate cu strategia stabilita in luna august.
Urmatoarea etapa va consta in ridicarea restrictiilor la iesirile de capitaluri deniminate in valute straine si va fi implementata "in functie de succesul primei faze si de progresul inregistrat in cadrul programului macroeconomic", potrivit bancii centrale.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman