Islanda liberalizeaza partial contul de capital din 1 noiembrie
Data publicarii: 02-11-2009 | InternationalBanca centrala din Islanda a anuntat sambata ca va liberaliza treptat contul de capital, un prim pas constand in ridicarea restrictiilor la capitalurile ce intra din strainatate incepand cu 1 noiembrie, la aproape un an dupa instituirea unui control strict in urma crizei severe, potrivit AFP.
Institutia a precizat, intr-un comunicat, ca a intreprins o prima etapa in ridicarea progresiva a controlului transferurilor de capitaluri, permitand intrarea de valute straine prin noi investitii, cu posibilitatea iesirii ulterioare de valuta ca urmare a investitiilor.
Astfel, investitorii vor fi autorizati, "fara restrictii, sa converteasca in moneda straina sumele provenite din investitii efectuate dupa 1 noiembrie 2009". Anterior, nerezidentii erau autorizati sa transfere doar valuta provenita din dividende sau dobanzi incasate din investitiile in Islanda.
Controlul contului de capital a fost instaurat in Islanda in 28 noiembrie 2008, in scopul de a stabiliza economia in contextul gravei crize financiare in care a intrat insula incepand cu luna octombrie.
La finalul anului trecut, principalele banci ale tarii s-au prabusit, iar coroana islandeza s-a depreciat masiv, fortand guvernul sa apeleze la un pachet de finantare de la Fondul Monetar International (FMI), in valoare de 4,6 miliarde dolari.
Banca centrala islandeza precizeaza ca a luat aceasta decizie deoarece conditiile necesare pentru prima faza a liberalizarii contului de capital au fost intrunite, in conformitate cu strategia stabilita in luna august.
Urmatoarea etapa va consta in ridicarea restrictiilor la iesirile de capitaluri deniminate in valute straine si va fi implementata "in functie de succesul primei faze si de progresul inregistrat in cadrul programului macroeconomic", potrivit bancii centrale.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă