Banca Japoniei va renunta progresiv la masurile anticriza
Data publicarii: 30-10-2009 | InternationalBanca Japoniei a anuntat vineri ca va renunta progresiv la masurile anticriza,luate de anul trecut pentru salvarea economiei nipone, dupa ce comitetul de politica monetara al bancii a decis oprirea din decembrie a programului de cumparare de bilete de trezorerie si obligatiuni de la firme,scrie AFP.
Programul era destinat sa ofere o posibilitate de finantare alternativa societatilor incapabile sa obtina credite din partea bancilor, in timp ce piata de creditare incepuse sa stagneze, afectata de falimentul bancii americane Lehman Brothers in septembrie 2008. Succesul acestui program a inceput in ultima vreme sa paleasca, dupa ce conditiile de functionare de pe pietele financiare au inceput sa-si revina.
"In pofida dificultatilor, mediul financiar din Japonia da din ce in ce mai mult semne de imbunatatire", si-a motivat decizia banca centrala a Japoniei intr-un comunicat. Comitetul de politica monetara a decis, in schimb, tot cu sapte voturi la unu, sa pastreze pana in martie programul de imprumuturi de urgenta pentru institutiile financiare. Acest program anticriza va fi inlocuit din aprilie 2010 de operatiunile obisnuite ale bancii Japoniei pe piata monetara.
Pana la finalul lui 2010, Banca Japoniei se va arata mai putin prudenta decat in trecut la calitatea titlurilor aduse ca garantii pentru imprumuturile acordate. Aceasta politica "joaca un rol important in facilitarea finantarii firmelor".
Comitetul de politica monetara al bancii centrale nipone a mai decis sa mentina dobanda de politica monetara la 0,10%, nivel foarte scazut, stabilit din decembrie 2008. Banca centrala poate cu greu sa ridice nivelul dobanzilor cata vreme economia nipona ramane deflationista.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani