Euro peste 4,3. Cum procedam
Data publicarii: 30-10-2009 | Finante-BanciIeri, moneda europeana a "intepat" pragul psihologic de 4,3 lei. Ce fac daca am economiile - depozite la banca, sa zicem - pe lei? Schimb in euro sau raman in continuare pe moneda nationala. si daca raman pe lei, cat mai stau? Doar pana la final de an sau si in prima parte a anului viitor?
Ieri, multi romani si-au pus poate aceste intrebari. Leul a mai facut cativa pasi inapoi si a testat, cum spun finantistii, un prag psihologic, de 4,3 lei pentru un euro, apropiat de maximul (pentru euro) din acest an (4,3127, atins in 22 ianuarie). O prima intrebare ar fi: cat de jos s-ar mai putea duce leul?
In analiza saptamanala a pietelor valutare, publicata de Romania libera in prima saptamana din octombrie, tehnicienii cu care colaboram avertizau ca depasirea acestui prag este iminenta si dadeau ca probabila atingerea unui prag de rezistenta superior nivelului mediu calculat de BNR pentru ieri.
"Rapiditatea cu care aprecierea monedei nationale si-a pierdut avansul (n.r. - inregistrat timp de cateva zile la vremea respectiva) indica slabiciunea acesteia si da indicii privind o tot mai probabila testare a valorii maxime de la 4,3345", prognoza analiza tehnica din 6 octombrie. Distanta dintre cursul mediu calculat ieri si cel prognozat, ca rezistenta imediata, de analistii tehnici este mai mica de un procent si, probabil, e o chestiune de zile ca acest nou nivel sa fie testat. Contribuie la depreciere si contextul din zona: zlotul polonez si coroana ceha, de pilda, au slabit la randul lor, iar leul nu putea sa scape din siajul regional nefavorabil.
Cum procedez cu economiile? Cei cu depozite pe euro au, evident, cele mai mici batai de cap. La cursul mediu calculat ieri, castigul din devalorizare este in jur de 8%, de la inceputul anului. Daca adaugam dobanda depozitului, mai ridicata la inceputul anului decat in aceasta perioada (au fost banci care au platit si 7-7,5%), plasamentul in moneda europeana s-a dovedit un pariu castigator. Cei cu depozite pe lei au avut parte in prima jumatate a anului de dobanzi chiar si de peste 15%.
Integral in Romania Libera
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani