Romanii bogati au renuntat brusc la masinile premium
Data publicarii: 30-10-2009 | LifestylePiata automobilelor premium si de lux din Romania trece prin aceleasi suferinte majore ca si restul segmentelor, desi in prima jumatate a anului dadea semne ca ar rezista ceva mai bine crizei economice. Incepand din iulie, vanzarile de autoturisme scumpe au scazut brusc, fara un motiv temeinic.
Desi toata lumea era convinsa ca efectele crizei vor fi mai reduse in cazul marcilor premium, a doua jumatate a anului 2009 a stopat radical intentiile de cumparare pentru acest segment, comportamentul clientilor din clasele destinate masinilor cu preturi de peste 25.000 de euro fiind influentat, probabil, de informatiile venite din restul Europei.
In primele luni ale anului, rezultatele anuntate de marcile cu pretentii au aratat o scadere mai mica decat cea a intregii industrii, astfel ca toata lumea era convinsa ca macar aceasta parte va rezista crizei. La principalele trei branduri premium, Audi, BMW si Mercedes, scaderile s-au plasat in prima parte a lui 2009 intre 30% si 50%, dand oarecare sperante de revenire pentru cei implicati in distributia si vanzarea acestor automobile. Odata cu venirea verii, lucrurile s-au schimbat din rau in foarte rau, astfel ca niciun producator nu a mai reusit sa obtina volume cu 3 cifre intr-o luna.
O vara fierbinte
Mercedes-Benz, de exemplu, cea mai vanduta marca premium, in 2009, in Romania, a scazut de la volume de 120-150 de unitati lunar la 79 de autoturisme in iulie, 69 in august si 68 in septembrie. Acelasi lucru s-a petrecut cu Audi, care vindea, in medie, 150 de unitati in primele sase luni, iar in august a ajuns la 94 si la 80 in septembrie. In cazul celorlalte marci, cu volume mult mai mici, situatia a devenit si mai disperata. Range Rover, de exemplu, nu a inmatriculat nicio masina anul acesta, problemele survenind, probabil, si ca urmare a vanzarii acestei marci catre grupul indian Tata, iar Aston Martin a vandut doar un automobil. Nici in zona de lux situatia nu sta cu mult mai roz, Rolls Royce numarandu-se printre marcile care nu au inregistrat nicio livrare anul acesta, desi in 2008 s-au vandut si doua intr-o singura luna.
O exceptie face Ferrari, care a depasit orice asteptari anul acesta, cu cele 14 exemplare inmatriculate oficial in Romania. Si Bentley a reusit sa vanda 11 limuzine in primele noua luni ale anului. In total, doar 4.603 astfel autoturisme (noi), ce pot fi incadrate in segmentele premium sau de lux, au fost inmatriculate la noi in tara, la care se adauga alte cateva sute provenind din randul celorlalte marci, de volum, dar fiind doar echipari de top, premium, datorita dotarilor. Cel mai realist motiv al reducerilor masive ar putea fi prelungirea neasteptata a crizei si mai ales concretizarea ei pana in cele mai intime structuri ale economiei nationale, obligandu-i pe romanii instariti sa-si reconsidere prioritatile in cheltuirea banilor.
Integral in Financiarul
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani