Jocurile piramidale cresc pe internet
Data publicarii: 30-10-2009 | ActualitateProfitand de naivitatea unor internauti, criminalii informatici scot bani frumosi. Dupa ce jocurile de tipul Caritas sau Delphin au lasat sute de romani fara case, o alta schema promite castiguri usoare. Toate sunt doar cai de a ramane cu buzunarul gol. Care este valoarea pagubelor, nimeni nu stie pentru ca romanii nu depun plangeri, iar Politia nu centralizeaza astfel de date.
Un anume Cosmin a trimis un mesaj in care ii indeamna pe destinatari sa citeasca textul cu mare atentie pana la sfarsit. Astfel, cititorul urma sa afle "o modalitate incredibilia de a face bani usor".
Pasii catre marele castig sunt, potrivit mesajului, informarea unui numar cat mai mare de oameni cu privire la posibilitatea de a se imbogati, crearea unei adrese de email si deschiderea unui cont pe "cel mai sigur sistem de transferuri de bani pe internet, PayPal".
"Efect incredibil"
Folosirea numelui unui sistem de transferuri de bani online binecunoscut are darul de a-i convinge pe naivi ca totul se deruleaza legal si ca nimic rau nu se poate intampla. De aceea, cei care vor sa castige bani frumosi trebuie sa dechida conturi in sistemul respectiv si sa depuna 5 euro.
Ulterior, nu mai trebuie sa faci nimic, decat sa "astepti efectul incredibil al multiplicarii, prin care o sa-ti intre cateva mii de euro pe contul tau PayPal in urmatoarele saptamani". Pentru ca mesajul sa fie credibil, emitentul sau apeleaza la fraze de genul "Stiu, ...este prea frumos ca sa fie adevarat, pentru ca in acelasi mod gandeam si eu inainte de a incerca, dar investind 5 euro si 30 de minute, urmand instructiunile, am primit 11.000 de euro".
Pui un leu, din el rasare...
Trimiterea unor sume de bani prin intermediul sistemelor electronice se face legal, insa, avertizeaza Cristian Badea, Chief Information Officer al Gecad ePayment, companie care a implementat sistemul de plati epayment.ro, este vorba doar despre o inselatorie.
"Mesajul este o simpla schema piramidala aplicata pe Internet, cam cum erau pe vremuri acelasi tip de spam, dar prin posta: trimite aceasta scrisoare la 50 de oameni si la primul din lista pune 5 lei in plic si te vei imbogati. Astfel de mesaje circula in mod frecvent pe Internet, in engleza sau romana", a explicat pentru evz.ro Cristian Badea.
"Internetul este plin de asemenea capcane, fie scheme Ponzi sau piramidale propriu-zise, care pana la final sunt, evident, tot inselatorii, fie escrocherii imediate, in care utilizatorii naivi dau diverse informatii de pe un card de credit sau de pe un cont PayPal, care sunt apoi utilizate de escroci. Modul cum se prezinta aceste castiguri "din nimic" este suspect si sugereaza o inselatorie", spune presedintele magazinului online PCfun, Marius Ghenea.
Integral in Evenimentul Zilei
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani