Jocurile piramidale cresc pe internet
Data publicarii: 30-10-2009 | ActualitateProfitand de naivitatea unor internauti, criminalii informatici scot bani frumosi. Dupa ce jocurile de tipul Caritas sau Delphin au lasat sute de romani fara case, o alta schema promite castiguri usoare. Toate sunt doar cai de a ramane cu buzunarul gol. Care este valoarea pagubelor, nimeni nu stie pentru ca romanii nu depun plangeri, iar Politia nu centralizeaza astfel de date.
Un anume Cosmin a trimis un mesaj in care ii indeamna pe destinatari sa citeasca textul cu mare atentie pana la sfarsit. Astfel, cititorul urma sa afle "o modalitate incredibilia de a face bani usor".
Pasii catre marele castig sunt, potrivit mesajului, informarea unui numar cat mai mare de oameni cu privire la posibilitatea de a se imbogati, crearea unei adrese de email si deschiderea unui cont pe "cel mai sigur sistem de transferuri de bani pe internet, PayPal".
"Efect incredibil"
Folosirea numelui unui sistem de transferuri de bani online binecunoscut are darul de a-i convinge pe naivi ca totul se deruleaza legal si ca nimic rau nu se poate intampla. De aceea, cei care vor sa castige bani frumosi trebuie sa dechida conturi in sistemul respectiv si sa depuna 5 euro.
Ulterior, nu mai trebuie sa faci nimic, decat sa "astepti efectul incredibil al multiplicarii, prin care o sa-ti intre cateva mii de euro pe contul tau PayPal in urmatoarele saptamani". Pentru ca mesajul sa fie credibil, emitentul sau apeleaza la fraze de genul "Stiu, ...este prea frumos ca sa fie adevarat, pentru ca in acelasi mod gandeam si eu inainte de a incerca, dar investind 5 euro si 30 de minute, urmand instructiunile, am primit 11.000 de euro".
Pui un leu, din el rasare...
Trimiterea unor sume de bani prin intermediul sistemelor electronice se face legal, insa, avertizeaza Cristian Badea, Chief Information Officer al Gecad ePayment, companie care a implementat sistemul de plati epayment.ro, este vorba doar despre o inselatorie.
"Mesajul este o simpla schema piramidala aplicata pe Internet, cam cum erau pe vremuri acelasi tip de spam, dar prin posta: trimite aceasta scrisoare la 50 de oameni si la primul din lista pune 5 lei in plic si te vei imbogati. Astfel de mesaje circula in mod frecvent pe Internet, in engleza sau romana", a explicat pentru evz.ro Cristian Badea.
"Internetul este plin de asemenea capcane, fie scheme Ponzi sau piramidale propriu-zise, care pana la final sunt, evident, tot inselatorii, fie escrocherii imediate, in care utilizatorii naivi dau diverse informatii de pe un card de credit sau de pe un cont PayPal, care sunt apoi utilizate de escroci. Modul cum se prezinta aceste castiguri "din nimic" este suspect si sugereaza o inselatorie", spune presedintele magazinului online PCfun, Marius Ghenea.
Integral in Evenimentul Zilei
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii