ANAT solicita reducerea TVA-ului la 9% pentru serviciile din turism
Data publicarii: 28-10-2009 | TurismAsociatia Nationala a Agentiilor de Turism (ANAT) din Romania solicita Guvernului reducerea TVA-ului pentru serviciile din turism la 9%, se arata intr-un comunicat remis de asociatie.
"In ultimele zile am asistat cu ingrijorare la vehicularea, in mass-media, a unor speculatii prin care se sugereaza ca o solutie pentru redresarea bugetului ar fi cresterea cotei de TVA dupa 1 ianuarie 2010", se arata in comunicatul ANAT.
Reprezentantii asociatiei sustin ca in tarile din vestul Europei solutiile pentru diminuarea efectelor crizei au presupus reducerea TVA-ului.
"In tarile mai avansate economic din vestul Europei, in conditii de severa criza economica, masurile luate pentru aplatizarea efectelor negative au vizat o relaxare fiscala prin reducerea cotelor de TVA la serviciile de cazare in hoteluri in Germania (de la 22% la 7%) si a cotei de TVA aplicabila serviciilor prestate in restaurante in Franta", sustine ANAT.
Totodata, asociatia isi exprima increderea ca Guvernul va lua masurile potrivite pentru diminuarea efectelor crizei. "Ne manifestam increderea ca, indiferent de speculatiile intalnite in mass-media, guvernul va lua masuri pentru diminuarea efectelor crizei si nu pentru adancirea ei. Firmele private au dus pana in prezent greul recesiunii si este contraproductiv a le impovara si mai mult prin escaladarea fiscalitatii", se mai arata in comunicatul ANAT.
Reprezentantii Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT) din Romania a solicitat Ministerului Turismului de acum cateva luni reducerea cotei de TVA la toate serviciile turistice si alinierea la cota unica de 9% aplicabila actualmente exclusiv serviciilor de cazare.
De asemenea, amendamentele aduse de ANAT la proiectul de Lege a Turismului prevad, printre altele, modificarea art. 25, alin. 6) din lege pentru a stabili o cota de TVA de 9% pentru toate activitatile din turism. Cota se aplica numai in cazul agentilor economici cu activitate in turism, care presteaza servicii turistice in Romania, autorizati sau licentiati de Ministerul Turismului si numai pe perioada de valabilitate a autorizarii sau licentei. Daca agentul economic autorizat sau licentiat de Ministerul Turismului desfasoara si alte activitati, cota de 9% se aplica exclusiv asupra activitatilor de turism.
Totodata, asociatia sustine ca turismul romanesc are nevoie de sprijin din partea autoritatilor statului intr-o perioada de criza si solicita in acest sens identificarea de solutii indraznete, cu impact imediat asupra activitatii specifice.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii