Intretinerea la apartamentul nou poate depasi rata la banca

Data publicarii: 28-10-2009 | Imobiliare

Intr-un ansamblu rezidential ca acelea cu care romanii au fost fermecati la aparitia pe piata a proiectelor de acest gen, cu piscina, cu sala de fitness, spatii verzii, intretinerea poate ajunge si la 1.500 de lei pe luna.

Multi cumparatori de apartamente noi inmultesc suprafata apartamentului cu pretul pe metrul patrat si ajung la concluzia ca isi permit casa mult visata, dar nu iau in calcul taxele notariale, care se ridica la sume considerabile sau la costurile de intretinere, prin care locatarul poate beneficia de toate facilitatile proiectului. "Cheltuielile suplimentare ascunse pot reprezenta un real pericol, pentru faptul ca, de exemplu, atunci cand achizitia s-a facut printr-un credit imobiliar sau ipotecar, costurile pot ajunge sa fie mai mari decat chiar ratele platite institutiei de creditare", a spus Alexandru Tunaru, PR Specialist la Anteea Consulting.

Cea mai mare calitate a unui complex rezidential nou trebuie sa fie adaptarea acestuia la piata.

"Daca vom construi un complex pentru clasa de mijloc (middle class), cu finisaje de joasa calitate, intr-o zona nu tocmai centrala, astfel incat sa obtinem un pret foarte bun, gen 900 de euro metrul patrat, dar ii vom adauga acestuia facilitatile unui proiect de lux, piscina, spa sau spatii verzi foarte intinse, riscam ca, desi am vandut usor proiectul, proprietarii sa nu-si permita sa plateasca intretinerea la propriul apartament. De aceea, dezvoltatorii cu experienta iau in calcul toate aceste variabile si isi adapteaza proiectele cumparatorilor. Este normal ca o familie care nu poate plati o rata mai mare de 300 de euro pe luna sa nu poata plati 1.000-1.500 de lei pe luna la intretinere", a spus Asher Lax, director marketing si vanzari la dezvoltatorul imobiliar Adama.

Potrivit lui Nimrod Zvik, reprezentantul fondului de investitii Be Igloo, taxa notariala pentru un apartament de 100.000 de euro se ridica la 3.000 de euro.

In cazul apartamentelor vechi, cheltuielile de intretinere includ plata utilitatilor, cheltuielile pentru spatiile comune si cele cu personalul care se ocupa cu intretinerea blocului, administrator, contabil si femeie de serviciu. "In cadrul ansamblurilor rezidentiale noi, pe langa suprafata neta a imobilului, proprietarul achita si spatiile comune din complex, si facilitatile suplimentare, gen: spatii verzi care trebuie intretinute, mai multe lifturi, mai multa energie electrica in spatiile comune, spatii de joaca pentru copii, curatenie, paza permanenta, sala de fitness, spa sau piscina", a adaugat Asher Lax.

Fiecare imobil sau ansamblu functioneaza diferit, in functie de facilitati si de dimensiune. "Cumparatorii trebuie sa cunoasca si sa fie instiintati asupra cheltuielilor curente percepute. Sub nici o forma nu trebuie semnat un contract de vanzare-cumparare pana nu se cunosc si se agreeaza aceste detalii, care fac parte din costurile de zi cu zi pe care le implica traiul in noua locuinta", a spus George Ivan, senior consultant, residential department, DTZ Echinox.

Integral in Cotidianul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: