Spirala cresterii accizelor adanceste scaderea consumului
Data publicarii: 27-10-2009 | EconomieReprezentantii companiilor considera ca majorarea accizelor in conditii de criza afecteaza grav economia si va genera scumpiri in lant pentru aproape toate categoriile de produse.
Intr-o perioada in care companiile locale au fost greu incercate de criza financiara, o eventuala majorare a impozitelor ar putea avea consecinte dezastruoase asupra consumului, sustin specialistii. Incepand cu anul 2010, vor fi majorate preturile pentru o serie de produse de baza, precum alimente, tigari, carburanti si bauturi, ca urmare a majorarii accizelor si deprecierii monedei nationale in raport cu euro.
Analistii economici considera ca, in conditiile in care banii din imprumuturile externe vor intarzia sa apara, pe fondul neincrederii generate de turbulentele de pe scena politica romaneasca, majorarea taxelor si impozitelor ramane o modalitate la indemana pentru atragerea banilor necesari acoperirii cheltuielilor bugetare.
"Chiar daca marirea taxelor si impozitelor ar putea fi inevitabila in cursul anului viitor, consider ca masura trebuie sa fie amanata cat mai mult posibil, intrucat spirala cresterii taxelor adanceste scaderea consumului si accentueaza fenomenul de criza", a declarat analistul economic Aurelian Dochia.
Ideea este sustinuta si de reprezentantii companiilor, care considera ca o astfel de masura ar arunca economia in aer si va genera scumpiri in lant pentru aproape toate categoriile de produse. In industria alimentara, spre exemplu, majorarea accizelor pentru carburanti si energie electrica va conduce la cresterea preturilor alimentelor cu 10% pana la 15%, in conditiile in care utilitatile detin o pondere de pana la 7% din costul total de productie, ne-a declarat Dragos Frumosu, presedintele Federatiei Sindicale din Industria Alimentara (FSIA).
"Situatia va fi diferita in functie de sectoarele de activitate, insa va fi afectat intreg lantul de distributie, de la producatori pana la transportatori si comercianti. In industria alimentara, 1 ianuarie 2010 vine cu modificari de preturi si datorita dependentei de materia prima din import, ca urmare a deprecierii monedei nationale in raport cu euro", a explicat Dragos Frumosu.
Integral in Romania Libera
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des