Jocurile financiare din umbra crizei
Data publicarii: 26-10-2009 | InternationalInventivii si escrocii nu au avut de pierdut de pe urma crizei economice. Din contra, au castigat din nou. Bun venit in noul sistem financiar din umbra, o lume in care organismele de reglementare sunt nehotarate iar bancherii sunt indrazneti.
"Vechiul" sistem din umbra, cel dinainte de a se sparge baloanele, inflorea datorita lichiditatilor mari si regulilor putine. Cel nou va fi mai putin lichid dar va avea succes multumita multelor reglementari noi si incomplete care vor caracteriza lumea post-criza.
Vechiul sistem financiar din umbra includea o gama ametitoare de institutii - banci de investitii, brokeri, fonduri mutuale de pe piata monetara, fonduri de hedging, vehicule de investitii speciale si multe alte companii ultra-specializate. Aceste companii nu erau reglementate strict si aveau capacitatea de a mobiliza mari cantitati de bani chiar daca nu aveau ele insele capitalul necesar pentru a-si sustine adecvat supradimensionatele operatiuni de creditare si de tranzactionare.
Cea mai mare parte a lor nu era ilegala si, cu siguranta, nu toate produsele sistemului erau toxice sau frauduloase. Multe imprastiau riscurile, scadeau costurile si deschideau oportunitati pentru consumatori din intreaga lume. Dar, asa cum stim acum, sistemul financiar din umbra era si un Vest Salbatic, unde misunau comerciantii de produse financiare ultracomplicate si greu de inteles, speculantii imprudenti si chiar escrocii, in cautare de oportunitati de a se imbogati pe seama pariurilor facute cu banii altora. (...)
Tentatiile financiare si portitele legislative
Noul sistem financiar din umbra va fi diferit, din doua motive principale. Primul, sub vechiul regim erau bani din abundenta si proiectele de toate felurile - inclusiv unele proaste - erau usor de finantat. (...) Desigur, in anii urmatori lichiditatile vor fi mai putine, dar nu suficient de putine pentru a sugruma noul sistem financiar din umbra si a-l face sa nu mai existe.
Chiar si in lumea post-criza, nu s-a schimbat regula de aur a finantelor. Produsele si afacerile care ofera un profit pe masura riscului vor gasi capitalul de care au nevoie. Iar noul sistem din umbra va fi plin de oportunitati atractive de investitii. De fapt, multe vor aparea ca rezultat al celei de-a doua diferente dintre vechiul si noul sistem: mai multe reglementari guvernamentale.
Astazi, finantele sunt globale dar politicile raman inca locale. Reglementarile financiare nu rezulta dintr-un exercitiu tehnocrat, ci sunt in primul rand rezultatul procesului politic. Si pentru ca acest rezultat politizat va diferi de la o tara la alta, si de la un continent la altul, noul sistem global de reglementare va fi plin de contradictii, inconsecvente si lipsuri. Acestea sunt portitele prin care se vor imbogati jucatorii noului sistem financiar din umbra.
Integral in Adevarul
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii