Jocurile financiare din umbra crizei
Data publicarii: 26-10-2009 | InternationalInventivii si escrocii nu au avut de pierdut de pe urma crizei economice. Din contra, au castigat din nou. Bun venit in noul sistem financiar din umbra, o lume in care organismele de reglementare sunt nehotarate iar bancherii sunt indrazneti.
"Vechiul" sistem din umbra, cel dinainte de a se sparge baloanele, inflorea datorita lichiditatilor mari si regulilor putine. Cel nou va fi mai putin lichid dar va avea succes multumita multelor reglementari noi si incomplete care vor caracteriza lumea post-criza.
Vechiul sistem financiar din umbra includea o gama ametitoare de institutii - banci de investitii, brokeri, fonduri mutuale de pe piata monetara, fonduri de hedging, vehicule de investitii speciale si multe alte companii ultra-specializate. Aceste companii nu erau reglementate strict si aveau capacitatea de a mobiliza mari cantitati de bani chiar daca nu aveau ele insele capitalul necesar pentru a-si sustine adecvat supradimensionatele operatiuni de creditare si de tranzactionare.
Cea mai mare parte a lor nu era ilegala si, cu siguranta, nu toate produsele sistemului erau toxice sau frauduloase. Multe imprastiau riscurile, scadeau costurile si deschideau oportunitati pentru consumatori din intreaga lume. Dar, asa cum stim acum, sistemul financiar din umbra era si un Vest Salbatic, unde misunau comerciantii de produse financiare ultracomplicate si greu de inteles, speculantii imprudenti si chiar escrocii, in cautare de oportunitati de a se imbogati pe seama pariurilor facute cu banii altora. (...)
Tentatiile financiare si portitele legislative
Noul sistem financiar din umbra va fi diferit, din doua motive principale. Primul, sub vechiul regim erau bani din abundenta si proiectele de toate felurile - inclusiv unele proaste - erau usor de finantat. (...) Desigur, in anii urmatori lichiditatile vor fi mai putine, dar nu suficient de putine pentru a sugruma noul sistem financiar din umbra si a-l face sa nu mai existe.
Chiar si in lumea post-criza, nu s-a schimbat regula de aur a finantelor. Produsele si afacerile care ofera un profit pe masura riscului vor gasi capitalul de care au nevoie. Iar noul sistem din umbra va fi plin de oportunitati atractive de investitii. De fapt, multe vor aparea ca rezultat al celei de-a doua diferente dintre vechiul si noul sistem: mai multe reglementari guvernamentale.
Astazi, finantele sunt globale dar politicile raman inca locale. Reglementarile financiare nu rezulta dintr-un exercitiu tehnocrat, ci sunt in primul rand rezultatul procesului politic. Si pentru ca acest rezultat politizat va diferi de la o tara la alta, si de la un continent la altul, noul sistem global de reglementare va fi plin de contradictii, inconsecvente si lipsuri. Acestea sunt portitele prin care se vor imbogati jucatorii noului sistem financiar din umbra.
Integral in Adevarul
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice