Problemele companiilor se vor transfera asupra bancilor
Data publicarii: 26-10-2009 | Finante-BanciImpactul negativ al crizei asupra companiilor se va transfera in curand bancilor, iar 2010 va arata "o oglinda mai clara" a ceea ce s-a intamplat in economie pe perioada crizei, considera Misu Negritoiu, directorul general al ING Bank Romania.
"Criza se va reflecta in situatiile financiare ale intreprinderilor, ale bancilor si ale societatilor. Anul 2009 este un an de acumulare, in care am vazut ca PIB-ul a luat-o in jos, ca vanzarile au scazut foarte mult, ca multe societati se lupta pentru supravietuire, iar multe dintre acestea sunt angrenate in sistemul bancar, au legatura cu situatia financiara si bilanturile bancilor. Cred ca impactul negativ suportat de catre societatile comerciale se va transfera in curand asupra bancilor si ca 2010 ne va arata o oglinda mai clara a ceea ce s-a intamplat in economie, cum s-a reflectat criza", a afirmat Negritoiu. El considera ca proprietarii de companii au invatat o lectie din anul acesta si se vor concentra mai mult pe eficienta, pe dezvoltare sustenabila si pe perspective pe termen mediu si lung.
"Economia cred ca este acum la momentul adevarului. Nimeni nu si-ar fi dorit criza. Trebuie insa sa ne uitam si la partea buna, si anume ca se intrase intr-un model de dezvoltare economica clar nesustenabil, care ramanea numai la nivelul dezbaterilor de idei. Criza ne-a dat posibilitatea de a deveni mai realisti si sa vedem ca au fost multe erori, inclusiv in modelele de business care s-au dezvoltat: poate s-au facut usor bani, poate s-au facut bani conjuctural, etc.", a mai spus bancherul.
Totodata, Negritoiu a precizat ca bancile au gresit ca au dat credite prea usor, iar oamenii le reproseaza acum acest lucru. El considera ca in momentul in care exista conditii de piata, oportunitatile trebuie in mod sigur valorificate, dar "cu masura" si anticipeaza ca romanii vor avea in continuare curajul sa contracteze credite. El a precizat ca in prezent bancile iau in calcul chiar si bonitatea angajatorului, pentru a putea determina stabilitatea veniturilor unor persoane. "Nu dam bani pentru ca vrem sa luam casa cuiva. Trebuie sa te asiguri, pentru protectia lui si a ta, ca are venituri suficiente pentru a le inapoia", a mai spus Negritoiu, care a precizat ca in prezent cele mai mari probleme exista in cazul creditelor de consum.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice