Urmeaza debarcarea lui Bogdan Olteanu de la conducerea BNR?
Data publicarii: 22-10-2009 | PoliticaDinu Patriciu impreuna cu amicul sau Crin Antonescu au pregatit minutios un plan care are drept scop scoaterea definitiva pe bara a lui Bogdan Olteanu. Dupa ce l-au scos si din partid, si din Parlament, surse bine informate au declarat pentru Curentul ca urmeaza debarcarea lui din functia de viceguvernator la BNR.
Inceputul a fost facut de presedintele PNL, Crin Antonescu, care a declarat zilele trecute ca prezenta lui Bogdan Olteanu la BNR este "nepotrivita", intrucat acesta nu are experienta necesara pentru postul de viceguvernator. Aoleu! Asta s-ar traduce ca Olteanu "inceteaza sa indeplineasca conditiile necesare pentru exercitarea atributiilor sale". Cautand in statutul BNR, observam ca acesta este unul din motivele de revocare a unui membru al CA al BNR. Conditiile fiind indeplinite, urmeaza, la propunerea comisiilor de buget-finante din Parlament, revocarea lui Olteanu, dupa cum ne-au precizat sursele noastre. Si cum in plen majoritatea PNL-PSD-UDMR merge ca unsa, Bogdanel ar cam trebui sa-si faca bagajele de la BNR, asta daca a apucat sa despacheteze, si sa plece acasa, pentru ca in alta parte nu mai are loc.
De altfel, Patriciu a declarat public ca liberalii l-au trimis pe Olteanu la BNR "ca sa scape de el", iar acum se deruleaza planul doi, de scoatere definitiva pe bara a nepotelului nomenclaturistei Gisela Vass.
Imediat dupa numirea lui Olteanu la sefia BNR, Patriciu a trecut la ofensiva. Primul pas: un articol despre Bogdan Olteanu, pe care l-a descris exact, dar exact cum l-am descris si noi: "labil psihic, ambitios, smecher, de o inteligenta mediocra si lipsit de moralitate". Patriciu merge insa mai departe cu dezvaluirile despre mica beizadea de Primaverii, crescut de bunicuta criminala bolsevica in spiritul dispretului fata de goimi. Marele barosan deznoada vechi povestioare pline de culoare despre ipochimen: "Fac o paranteza si va spun o povestioara. In urma cu multi ani, m-a rugat un prieten sa-l angajez la Rompetrol. Dupa ce a facut testele psihologice, vicepresedintele meu pentru Resurse Umane a venit si mi-a spus ca-si da demisia daca il angajez pe acest individ. Labil psihic, excesiv de ambitios, lipsit de loialitate, de o inteligenta mediocra, dar siret si lipsit de moralitate. Nu l-am angajat. Si-a urmat cariera politica in care defectele l-au ajutat. L-a ajutat si un prieten (Tariceanu n.n.) al meu, prea comod ca sa-si poarte geanta singur. Acum, liberalii l-au votat pentru aceasta pozitie asa cum mi-a spus cineva azi-dimineata, ca sa scape de el. Deh, cinismul politicienilor!". Patriciu se referea la pozitia de prestigiu obtinuta de Olteanu la BNR.
Olteanu: "Ciumpalac, demagog, paranoic"
Olteanu e in viziunea celui mai bogat om din Romania (si a noastra n.n) "unul din ciumpalacii care polueaza viata publica romaneasca, dupa ce au gasit in ultimii cinci ani mediul fertil in care sa-si manifeste prin demagogie populista tendintele paranoice". Astfel de calificative dure s-ar putea traduce si prin incompatibilitatea pozitionarii lui Bogdan Olteanu intr-un for de prestigiu al Romaniei cum este BNR-ul. Cautand in statutul BNR, observam ca un membru al consiliului daca "inceteaza sa indeplineasca conditiile necesare pentru exercitarea atributiilor sale" poate fi revocat printr-o procedura relativ simpla.
Conform Legii nr. 312 din 28/06/2004 privind Statutul Bancii Nationale a Romaniei la propunerea comisiilor de buget-finante din Parlament, beizadeaua Olteanu poate fi revocat din functie cu usurinta: - Articolul 33, pragraful (6): "Revocarea din functie a oricarui membru al consiliului de administratie se face de catre Parlament, la propunerea comuna a comisiilor permanente de specialitate ale celor doua Camere ale Parlamentului, daca acesta inceteaza sa indeplineasca conditiile necesare pentru exercitarea atributiilor sale sau daca se face vinovat de abateri grave".
Olteanu a reusit sa devina viceguvernator al BNR in urma negocierilor PNL-PSD, respectiv in principal datorita mentorului sau, alintat Javra de colegii de partid (ati ghicit, Hrebenciuc). Initial, PNL avea doar un loc de simplu membru in CA, dar in urma ruperii coalitiei liberalii au primit via PSD, prin Viorel Hrebenciuc, doua locuri.
La vremea respectiva, cunoscuti experti si analisti financiari si-au exprimat perplexitatea fata de numirea lui Olteanu la BNR. Bogdan Baltazar, cunoscut analist financiar, s-a pronuntat poate cel mai transant: "Olteanu trebuie neutralizat in BNR si trimis dupa tigari" - cu trimitere la celebra poanta cu Emil Constantinescu care era trimis de Coposu dupa tigari (acum il trimite Iliescu dupa Extraveral).
Integral in Curentul
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii